Annons
Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Därför är en långsiktig energiplan viktig

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Energiomställningen från fossila bränslen till förnybar energi är något som diskuteras flitigt av många, däribland politiker. Även organisationen SEK Svensk Elstandard är involverade i frågan, men saknar en långsiktig plan och strategi från politiskt håll.

– Nu handlar diskussionen om förnybar energi från exempelvis vind- och solkraft, men ska de vara komplement till det basutbud vi redan har? Eller ska de helt ersätta våra äldre energikällor, som kärnkraft? Det krävs en politisk vilja för att få fram en plan som inte sträcker sig till 2022 eller 2023 utan långt längre än så, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard, och fortsätter:

– Energiomställningen är positiv. Vi ska ha grön energi, det är inget snack om saken. Men frågan är om Sverige har de muskler som behövs för att möta det stora energibehov som råder och som allt pekar på bara kommer bli större.

SEK Svensk Elstandard, som ansvarar för all standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige, menar att industrin och andra aktörer skulle gynnas av att veta förutsättningarna för den framtida energiplanen. Om baskraften exempelvis blir kvar, såsom idag, menar SEK att Sverige bör satsa på utbyggnad och större exporter av förnybar energi till andra länder.

– Det borde ingå i regeringens planer att vi ska göra världen bättre med vår gröna el, istället för att kolkraft från länder som Tyskland och Polen tar överhand. En hållbar och långsiktig energiplan kan även möjliggöra för svenska företag att ta hem industri de tidigare outsourcat, säger Thomas Korssell. 

Organisationen bidrar till internationella samarbeten 

En försvarlig del av arbetet med standarder och andra vägledningar berör energiområdet. Inte bara för konstruktion, provning, installation och drift av energilager, solceller, vind- och vattenkraft, utan också smarta elnät, smart industri, smarta städer och sakernas internet. 

– SEK Svensk Elstandard gör det möjligt för svenska företag, myndigheter, högskolor och andra att bidra i arbetet med att skriva öppna och gemensamma standarder. Vi bidrar till internationella samarbeten och kunskapsutbyten för att främja svensk handel och export, säger Thomas Korssell.

Fakta

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation som drivs utan vinstintresse, utsedd av regeringen att ansvara för all standardisering i Sverige inom det elektrotekniska området. Läs mer på www.elstandard.se 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera