1515
Innehåll från SeikoAnnons

Japansk tradition möter tidens teknologi – och firar 140 år

Seikos grundare Kintaro Hattori.
Seikos grundare Kintaro Hattori.

Ända sedan starten har Seiko ägts av samma familj. 

I år firar det anrika japanska klockmärket 140 år.

Här är historien om Seikos legendariske skapare Kintaro Hattori.

”Följ dina drömmar och fortsätt framåt”. Så löd japanen Kintaro Hattoris livsfilosofi. Under slutet av 1800-talet moderniserades Japan snabbt, men klockor var fortfarande sällsynta. Unge Kintaro drömde om att bli urmakare för att hjälpa människor att mäta tidens gång. Som 21-åring öppnade han sin första butik, och tio år senare skapade Kintaro en fabrik för att tillverka väggur. Seikos kommande grundare kom att kalla den Seiko-sha – ungefär Precisionens hus. 

Några år senare byggde han en butik i hjärtat av Ginza, Tokyos shoppingområde. Det toppades av ett klocktorn, som visade den exakta tiden för alla att se och höra. Samtidigt utbildade Hattori en ny generation klocktillverkare och designade en egen maskin för tillverkning av klockor. 1913 skapade han framgångsrikt Japans första armbandsur, Seiko Laurel. Steg för steg hade Hattori förverkligat sin dröm om att bli urmakare. 

Drömmar blev till aska

Två år senare stannade tiden. Den stora jordbävningen i Kanto skakade Tokyo och bränderna som följde härjade staden. Allt förstördes: Hattoris butik, fabrik och maskiner samt över 1500 klockor som kunderna anförtrott honom för reparation. Alla hans stora drömmar hade förvandlades till aska.

Men Hattori var fast besluten att börja om igen. Första steget var att erbjuda nya klockor till kunder som hade förlorat sina när butiken förstördes. Bara ett år efter att Tokyo hade förstörts introducerade han ett helt nytt armbandsur – den första klockan som bar Seiko-namnet som ett tecken på tillförlitlighet och noggrannhet. 

Steg för steg började Hattori bygga sin dröm på nytt. Och längre fram i livet tog han tag i sitt sista projekt: att bygga om klocktornet i Ginza och skapa ett nytt landmärke för Tokyo. Som symbol för stadens återhämtning gav den också hopp för hela landet. Än i dag fortsätter klocktornet att markera tidens gång.

Bloggaren och klockentusiasten Johan Pergler och Shuji Takahahi, Seiko Watch Corporation.
Bloggaren och klockentusiasten Johan Pergler och Shuji Takahahi, Seiko Watch Corporation.

Seikos första sportklocka

Ett av Seikos egna varumärken är Seiko Prospex. En serie klockor för sportälskare och äventyrare, antingen man är i vattnet, luften eller på land. 

Ur sin Land-kollektion har Seiko även nylanserat den klassiska Alpinist SPB 121J, en äventyrsklocka som föddes redan 1961 som Seikos första sportklocka.

Nyligen har Seiko lanserat flera modeller i den populära Alpinist-kollektionen, som SPB159J1, SPB157J1 och SPB155J1

– Modellen utvecklades ursprungligen som en expeditionsklocka för japanska alpinister för att kunna klara såväl över- som undertryck. Men även för navigering, berättar Johan Pergler, klockentusiast som driver bloggen yonsson.com. 

– Jag gillar klockor i allmänhet, men specifikt Seiko. De sträcker ju sig över alla prisklasser, varför många har växt upp med Seiko. Därför kan man också göra en klockresa med enbart Seiko som märke.  

Seiko Prospex och Alpinistkollektionen.
Seiko Prospex och Alpinistkollektionen.

Tokig i teknik

I den framgångsrika kollektionen Prospex har Seiko samlat ett urval av dykar- och sportklockor.

– Seikos första dykarklocka kom redan 1965. Något senare fick ägarfamiljen Hattori ett brev från en professionell djuphavsdykare om att det inte fanns någon klocka för honom. Svaret blev att Seiko anställde Ikuo Tokunaga som sedan dess drivit den ingenjörsmässiga delen av Prospex.

Den japanske klockingenjören var som tokig i teknik och utvecklade några år senare en klocka som skulle klara 1 000 meters djup. 

– Prospex har funnits med ända sedan dess. Det roliga är att modellerna är tillgängliga för alla, men utvecklade från en extremt hög kravspecifikation, både internt och externt. Därför är Prospex en kvalitetsstämpel, säger Johan Pergler. 

Förra våren släpptes modellen SPB143J1, en nytolkning av dykarklockan från 1965. Till skillnad mot många andra dykarklockor är den bara 40 mm i diameter.

– Det är en av få dykarklockor som Seiko har lanserat i modern tid som även lämpar sig för vardagsbruk. Och det är något som många fans har efterfrågat länge. Det är en väldigt populär modell i klassisk Seikodesign men som är något mindre än vanligt, förklarar han. 

Seiko har flera dykarklockor.
Seiko har flera dykarklockor.

Årets dyknyheter kommer från populära Prospex Land Tortoise-kollektionen, där urtavlan har fått formen av en sköldpadda. Modellen är också mycket robust.

Så, vad är klassisk Seikodesign?

– Jag skulle säga visare, urtavla och boett som vi känner igen från 1960- och 1970-talet. Seiko har lyckats hålla sin linje tack vare att man är ett familjeföretag och att man har designers som har jobbat hos dem under väldigt lång tid, säger Johan Pergler. 

Allt om Seikos Prospexmodeller hittar du hos Seikos samarbetspartner Klockmaster. 

 

Mer från Seiko

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seiko och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?