1515
Innehåll från SectraAnnons

Dags att lyfta säkerhetsanalysen vid styrelsebordet

Simo Pykälistö, vd för Sectra Communications.
Simo Pykälistö, vd för Sectra Communications.

Att riskhantera är ett måste men i det arbetet glöms många gånger det proaktiva säkerhetsarbetet bort. Det här vill Sectra Communications, företaget som har över 40 års erfarenhet inom kryptering, säker kommunikation samt övervakning av kritiska IT- och OT-system, förändra på genom att hjälpa bolag uppnå en balanserad säkerhet. 

Att lyfta säkerhetsarbetet från en reaktiv till en proaktiv nivå är i dag ett måste för aktörer inom kritisk infrastruktur där deras arbetsprocesser i många mån är samhällsbärande. Men om det här ska bli möjligt gäller det att säkerhetsfrågan tas upp på styrelsemötet. 

 –Under en lång tid har säkerheten inte varit en styrelsefråga, vilket leder till att de som faktiskt jobbar med säkerheten inom en verksamhet inte har resurserna till att jobba proaktivt med den. Digitalisering och distansarbete är ett par av de områden som utvecklas snabbast, och det är helt avgörande för bolagens överlevnad att prioritera säkerhetsarbetet efter dessa behov, säger Simo Pykälistö, vd för Sectra Communications.

Det som krävs är att man i sin riskanalys implementerar en säkerhetsanalys. Det innebär att man bland annat ser över sina IT- eller OT-nätverk, och ställer sig frågan hur säkert är allt vi gör?

– Läggs säkerhetsanalysen på styrelsebordet går det inte längre för ledningen att ignorera frågan. Då kan man istället börja beta av och säkra de bärande verksamhetsdelarna. Det går inte att säkra allt på en gång men genom en balanserad säkerhet skyddar man verksamheternas kontinuitet och effektivitet, något vi på Sectra länge hjälpt till med, fortsätter Simo Pykälistö. 

Med en bakgrund i militären 

Sectra Communications började sin resa inom cybersäkerhet redan 1978, och har sen tidig start försett Sveriges försvar med sina lösningar. I dag används deras system i mer än hälften av EU:s medlemsländer och de har under de tio senaste åren hjälpt just aktörer inom kritisk infrastruktur att långsiktigt hantera säkerhetsrelaterade risker. 

– Vi märker att allt fler verksamheter börjar komma till insikt att man löpande måste ha ordentliga risk- och säkerhetsanalyser, det här beror både på nya lagkrav men även på grund av en ökad medvetenhet i och med att cyberattacker blivit ett allt större och uppmärksammat samhällsproblem, avslutar Simo Pykälistö. 

Om Sectra

Sectra har 40 års erfarenhet av att säkra samhällens mest kritiska kommunikation genom tjänster och expertis inom kryptering och säker mobil kommunikation. Sectra har även ett Security Operations Center som hjälper aktörer inom energi- och vattenförsörjningen att uppnå en balanserad och värdebaserad säkerhet.

Läs mer på communications.sectra.com 

Mer från Sectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?