Annons
Innehåll från SEB Private BankingAnnons

Så jobbar du kvar i företaget – när du går i pension

Många som närmar sig pensionsåldern vill inte sluta jobba helt.

Hur tar man då smartast ut sin pension samtidigt som man har en löneinkomst?

Magdalena Svanbro, SEB:s försäkringsexpert inom Private Banking, ger sina bästa råd.

Så kan experterna hjälpa just dig  

SEB får många frågor från kunder som närmar sig pensionsåldern och antingen driver eget företag eller är anställda och vill fortsätta jobba, men på deltid.

Vad är viktigt att tänka på i den situationen? 

SEB:s försäkringsexpert inom Private Banking Magdalena Svanbro:

– Först och främst måste du se om ditt hus så att du har möjlighet att gå i pension. Om du startar eget bolag bör du lägga upp en plan för pensionssparande. Det kanske inte är något du har möjlighet att göra det första året, men den delen ska finnas med i den långsiktiga planen.

En annan viktig del som egenföretagare är att se över vad som händer om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka:

– Ta därför alltid kontakt med din bank när du planerar att starta eget bolag för att få hjälp med dessa frågor. Många ser sitt bolag som pensionskapital, men vi ser nu vad som hänt under coronapandemin och vikten av man har täckt in de här bitarna.

Billigare plocka ut mer lön

Om du närmar dig pensionsålder och inte fullt ut har utnyttjat tidigare avdragsutrymme för pensionsavsättning, finns det möjlighet att ”köpa ikapp” pension.

– Efter att du passerat 66 år är det dock billigare för bolaget att du plockar ut lön än att sätta av till pension.

Från det året du fyller 66 sänks nämligen arbetsgivaravgiften från 31,42 till 10,21 procent. Men kostnaden för pensionsavsättning är densamma som tidigare, det vill säga 24,26 procent.

– Är du egenföretagare och väljer att jobba kvar efter 66 är det alltså billigare för bolaget om du tar ut mer lön än sätta av till pension. Är du anställd bör du stämma av det här med din arbetsgivare.

Spara pension som kan betalas till anhöriga

Att fortsätta jobba efter 66 lönar sig ur flera aspekter.

– Du får åtnjuta jobbskatteavdraget och dessutom fortsätter du intjäning av allmän pension, säger Magdalena Svanbro.

Om du börjar ta ut pension samtidigt som du fortsatt tar ut lön bör du börja med de pensioner som saknar eller har begränsat efterlevandeskydd, till exempel allmän pension och ITP2 ålderspension – och vänta med de pensioner som kan utbetalas till efterlevande.

Fördel ligga under brytpunkten

Pensionskapitalet som du väljer att inte ta ut kan ses som en inkomstförsäkran till efterlevande.

– Mitt råd är att du tar kontakt med din bank- och försäkringsexpert för att lägga upp en plan för pensionsutbetalningen. Beroende på vad du har för utgifter och din övriga förmögenhet kan du om möjligt planera utbetalningen så att du ligger under brytpunkten för statlig inkomstskatt, cirka 48 000 kronor från och med året du fyller 66. 

SEB:s generella rekommendation är att ta ut pensionen under 20 år, mellan 65–85 år, och att du siktar på att pensionen ska motsvara 80 procent av lönen.

Så kan SEB:s experter hjälpa just dig 

 

Mer från SEB Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera