Annons
Innehåll från SEB Private BankingAnnons

Så förbereder du ditt barn på att hantera en förmögenhet

Sparar du till barnen, eller äger kapital som barnen ska få tillgång till?

Många föräldrar har frågor om hur de bäst förbereder sina barn.

– Det är viktigt att ha en dialog och att tidigt ta ställning i vissa frågor, säger Anna Enhörning, senior relationship manager på SEB Private Banking.

Frihet och ansvar – experternas råd kan bli avgörande för barnens ekonomiska framtid 

”Vi vill ge vår dotter ekonomisk frihet men också ekonomiskt ansvar. När är hon redo och hur ska vi göra?”

Anna Enhörning, senior relationship manager på Private Banking, har lång erfarenhet av att möta kunder med liknande frågor.

– Börja tidigt med att väcka alla dina barns intresse, säger hon.

Berätta om familjens historia

Det kan också vara bra att berätta för barnen om historien och hur familjen byggt upp en förmögenhet, menar Anna Enhörning: 

– Då vidarebefordrar man respekten för pengar. Familjens värderingar och historia är en viktig byggsten för att trygga familjens tillgångar även i nästkommande generation.

Diskutera sociala medier

Hon lyfter två åldrar som det är bra att som förälder ha ett resonemang kring. Dels när barnen kommer upp i en ålder då de går ut på sociala medier, dels 18-årsdagen.

– I dagens digitala samhälle är det ur en stor säkerhetsaspekt hur dina barn uppträder i sociala medier. Det är viktigt att barnen förstår vad som är lämpligt eller mindre lämpligt att dela med sig av. Det handlar om vad de visar upp och i vilka miljöer de befinner sig.

Är min 18-åring redo?

Enligt lag får barnen tillgång till sitt kapital på sin 18-årsdag, men är alla redo i den åldern?

– Det är högst individuellt och beror både på barnets personliga mognad och på hur förmögenheten ser ut.

Inför att barnet blir myndigt bör föräldrarna ha en plan för vilket kapital barnet ska få tillgång till. Det är inte ovanligt att föräldrar inför 18-årsdagen kommer fram till att barnet inte är moget för att få tillgång till det sparade kapitalet.

– Genom att tidigt fatta beslut om vilken struktur du vill ha på sparandet till barnen kan du undvika det. Ska du spara i barnens namn eller ditt eget? Min erfarenhet är att du bör ta upp frågan med din private banker och försöka planera i god tid och på så sätt få en tydlig bild av tänkbara scenarion.

”Mest positiva skiften då barnen inkluderas”

Hur ett förmögenhetsskifte kan se ut rent praktiskt är högst individuellt. Det kan handla om allt från att överföra förvaltat kapital till att tillgångar som företag eller fastigheter bitvis förs över från föräldrarna till barnen.

I mer komplexa generationsskiften kan det finnas ett behov av att skräddarsy utbildningar för barnen inom exempelvis förmögenhetsförvaltning, finansiering, försäkring, entreprenörskap, hållbarhet och mycket mer.

– Det är viktigt att både prata med och lyssna på barnen i den här processen. De generationsskiften som blir mest positiva är de där vi sett att föräldrarna varit lyhörda, haft en löpande dialog med barnen och inkluderat dem i familjeföretagen, säger Anna Enhörning.

Minska risken för familjekonflikter

Att ta hjälp av familjejurister är oftast en förutsättning.

– Det kan också underlätta att ha banken med som en utomstående part. Vi blir en tredje part som både barn och föräldrar kan prata fritt med, säger Anna Enhörning.

Hon betonar att alla barn bör involveras, oavsett om de har olika intressen.

– Ibland kan något syskon vara mer intresserat, vilket kan medföra att andra väljer att engagera sig mindre eller kanske inte vågar ta plats i frågorna. De flesta är nog överens om att vi behöver säkerställa ett jämlikt och hållbart samhälle, och därför är det viktigt att uppmuntra alla sina barn. Det kan också minska risken för framtida konflikter inom familjen, avslutar Anna Enhörning.

Frihet och ansvar – experternas råd kan bli avgörande för barnens ekonomiska framtid 

Mer från SEB Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?