1515
Annons
Innehåll från SeaTwirlAnnons

Vindkraft till havs är framtiden

Utbyggnad av hållbar, havsbaserad vindkraft är självklart för att klara klimatomställningen. SeaTwirls nya innovativa flytande vindkraftverk, byggt för havet utan kompromisser, spås vara en framgångsrik del av lösningen för en global marknad. 

Utmaningen är att utveckla hållbar, havsbaserad vindkraft som kan byggas i större skala och till en lägre kostnad. Peter Laurits, vd på utvecklingsbolaget SeaTwirl:

– Potentialen för SeaTwirls teknik med vår nya typ av flytande vindkraftverk är mycket stor. Tillgången på starka och kontinuerliga vindar ute till havs är omfattande och det finns gott om utrymme att placera vindkraften i relativ närhet till tätbefolkade områden där energibehoven är stora och växande.

Läs mer om SeaTwirls havsbaserade vindkraft här.  

Låg tyngdpunkt möjliggör enklare service

Förenklat kan SeaTwirls vertikalaxlade lösning liknas vid en stor, flytande enhet som roterar oberoende av vindriktning. Med generatorhus och elektronik nära vattenytan möjliggörs en lägre tyngdpunkt och enklare åtkomst för service. 

– Vår flytande konstruktion gör att vi kan sätta samman enheten i hamn, testa den och sedan bogsera ut den. Väl på plats kan nödvändig service göras nära havsnivån istället för högt uppe i torn. Det ger en säkrare arbetsmiljö samt blir billigare och enklare då vi inte behöver några specialfartyg. 

Lägre totalkostnad att producera el med vertikala lösningar 

För att rättvist kunna jämföra totalkostnaden för att producera el används uttrycket LCOE – Levelized Cost of Energy. 

– Analyser gjorda av ett välrenommerat forskningsinstitut för förnybar energi i USA har konkluderat att vertikala lösningar kommer att ge 20 procent lägre LCOE än horisontala. Analyser gjorda på vår lösning, verifierade av tredje part, visar på en LCOE där vi producerar energi under 50 Euro per MWh för mogen teknologi.

Peter Laurits menar att SeaTwirls robusta och skalbara lösning har stora möjligheter att bli ett vinnande koncept. Prototypen SeaTwirl S1 installerades lyckosamt utanför Lysekil 2015 och nu ligger fokus på SeaTwirl S2 (1 MW). 

– Om fem år siktar vi på att ha ett positivt kassaflöde och bra fart på verksamheten! Vi är extremt stolta, och vi har något fantastiskt på gång. 

Om SeaTwirl

SeaTwirl AB är ett svenskt utvecklingsbolag inom vindkraft med visionen att bli en ledande aktör på den växande marknaden för flytande vindkraft. SeaTwirl S2 beräknas installeras under år 2022. Företaget har 15 anställda. Läs mer om SeaTwirl här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SeaTwirl och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?