1515
Annons
Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Schneider Electric driver ett unikt paradigmskifte inom industriell automation

Sedan Richard E. Morley utvecklade PLC:er på 60-talet har mycket hänt inom industrin. Företagens utmaningar är idag långt mer komplexa än för bara ett par decennier sedan, något som har skapat behov av nya standarder för att programmera och konstruera maskiner och system. Med EcoStruxure Automation Expert möter Schneider Electric dessa behov och bryter ny mark för en hel bransch.

Industrin pressas från alla håll. Förutom krav på sänkta kostnader, fler produktvariationer och kortare livscykler, påverkas branschen av allt från skiftande material- och energipriser till fluktuerande efterfrågan. Samtidigt gör kompetensen anspråk på nya villkor och som lök på laxen skärps regelverken allt mer. 

– Det är en oerhört komplex situation. Därför lanserar vi nu en banbrytande ny lösning för industriell automation, med bas i standarden IEC61499, berättar Josef Christoffersson, produktchef för EcoStruxure Automation Expert.

Med EcoStruxure Automation Expert etablerar Schneider Electric helt nya standarder för att skriva, styra och lösa automationsuppgifter inom hela den tillverkande industrin. I grunden är lösningen ett programmeringsverktyg, utrustat med unika funktionaliteter som kan lösa många av de problem svensk industri har ställts inför de senaste åren. 

– Tekniken Morley utvecklade har legat i botten för nästintill all datoriserad och processorbaserad utveckling, även för oss hos Schneider, men den har också en hel del begränsningar. När vi nu de senaste 20 åren fått ändrade förutsättningar, med krav på att enheter ska kunna stå i kontakt med varandra såväl som affärssystem, analysverktyg och databaser behöver vi tänka om.

Händelsestyrd lösning med integrerad OPC-UA

Genom att utilisera framsteg inom IoT, mobilitet, sensorer, molnet, analys och cybersäkerhet har Schneider Electric därför skapat och utvecklat en helt ny paradigm inom automatiseringslösningar i den digitala ekonomin – säkrare, tillförlitligare, hållbarare och effektivare. Den händelsestyrda, helt objektorienterade och OPC-UA-integrerade lösningen är en del av en större produktportfölj, med IoT-anpassade, öppna och kompatibla arkitekturer och en plattform med plug-and-play-funktion för datacenter, infrastruktur och industrier. 

– Detta är ett enormt framsteg för industrin, som löser många problem i kategorierna energieffektivitet, framtidssäker konstruktion och effektivitet för såväl konstruktörer som ingenjörer. 

Rör sig bort från hårdvaruberoende

Josef ger flera exempel på industrins utmaningar, såsom behovet att kunna visualisera hur system och enheter mår, att kunna arbeta mot molnet, att kunna utnyttja internet som en input/output för information eller att kunna simulera till exempel ett produktionsflöde genom digitala tvillingar. Allt fler förutsätter heltäckande trådlös teknik för enklare och mer kostnadseffektiva verksamheter. 

– För att nå dit behöver vi ta oss bort från hårdvaruberoendet och bana väg för öppna system. Det måste gå att använda olika hårdvaror till samma mjukvarulösning, annars riskerar företagen att sitta med dyra, oflexibla system som inte fyller sin funktion. Av denna orsak är EcoStruxure en miljö som stöder all hårdvara, oberoende av leverantör och helt oberoende av Schneider Electric. Det ger ett unikt mervärde som är nytt inom branschen. Av alla dessa anledningar vill vi påstå att framtiden börjar med EcoStruxure Automation Expert, avslutar han.

Se filmen om EcoStruxure Automation Expert 

Läs om vägen till Universal Automation 

 

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?