1515
Annons
Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Så avgör den smarta byggnadens tekniska ekosystem innovationskraften

Andreas Finnstedt, affärsområdeschef för Digital Energy på Schneider Electric.
Andreas Finnstedt, affärsområdeschef för Digital Energy på Schneider Electric.

Sverige har bland de högsta byggkostnaderna i Europa jämfört genomsnittet enligt Eurostat. Byggfasen står dock endast för en fjärdedel av kostnaderna av en byggnadens totala livscykel. Dessutom ökar fokuset i branschen på bättre användarupplevelser och nya affärsmodeller.

– Sammantaget kräver detta ökad effektivisering, digitalisering och innovationstakt – något som ställer nya krav på teknologin i våra byggnader, menar Andreas Finnstedt, affärsområdeschef för Digital Energy på Schneider Electric, som är specialister på energihantering och automation inom byggnader, infrastruktur och industrier.

Den svenska fastighetsbranschen står inför flera utmaningar där höga byggkostnader och avsaknad av helhetsgrepp avseende teknologi sticker ut. Den största anledningen till detta är suboptimerade processer och ett alltför vertikalt angreppssätt, konstaterar Andreas.

Behovet av att kostnadseffektivisera och öka innovationstakten för att lösa dessa utmaningar och möta nya behov har aldrig varit större. Att bygga smarta byggnader som grundar sig på öppna tekniska ekosystem som effektivt nyttjar och tillhandahåller data är därför en viktig del i att vända kostnadstrenden och öka innovationstakten i fastighetsbranschen i Sverige.

– Av all data som byggnader genererar används bara cirka tio procent idag. Vi hjälper verksamheter att gå från en reaktiv till en proaktiv strategi genom att göra den här datan tillgänglig och skapa underlag för bättre beslutsfattande och nya användningsområden. Vi kan bland annat koppla upp hela bestånd, mäta, analysera och sedan exempelvis genom AI hjälpa till att förebygga problem genom att vidta proaktiva åtgärder. Enkel tillgång till, och utbyte av, data är även en grundförutsättning för ökad innovationsförmåga, fortsätter Andreas.

”Se helheten – tänk ekosystem”

Att dra nytta av synergier mellan byggnadens olika tekniska system ser Andreas som nyckeln till att lyckas optimera sin drift och sina processer. Istället för att försöka hålla ned kostnader i enskilda system bör man ha ett helhetsperspektiv, ett ekosystemtänk, menar han.

– Många uppfinner hjulet gång på gång när de upphandlar teknologi, vilket skapar silos och kan bli kostsamt. Genom att tänka horisontellt och se helheten som ett ekosystem kan man göra stora vinster, spara pengar, optimera och öka sin innovationskraft.

Öppet och skalbart

Plattformen EcoStruxure™ från Schneider Electric fungerar som byggnadens operativsystem. Lösningen är öppen och bygger på IoT, uppkopplade enheter, och kan kommunicera med egna eller tredjepartsprodukter, lösningar och tjänster.

– Styrkan ligger i öppenheten, skalbarheten och säkerheten. Öppenheten gör att systemet kan jobba mot olika typer av teknologi, mjukvara och tjänster på ett effektivt sätt. Detta är en förutsättning för att frigöra resurser, arbeta mer proaktivt och öka sin innovationskraft. På så sätt kan kunder känna trygghet i att grunden i deras tekniska ekosystem är öppen och framtidssäker, vilket är avgörande för deras förmåga att möta dagens och morgondagens behov.

EXTERN LÄNK: Läs mer om den smarta byggnadens öppna ekosystem – EcoStruxure från Schneider Electric här 

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?