Den svenska fastighetsbranschen står inför flera utmaningar där höga byggkostnader och avsaknad av helhetsgrepp avseende teknologi sticker ut. Den största anledningen till detta är suboptimerade processer och ett alltför vertikalt angreppssätt, konstaterar Andreas.
Behovet av att kostnadseffektivisera och öka innovationstakten för att lösa dessa utmaningar och möta nya behov har aldrig varit större. Att bygga smarta byggnader som grundar sig på öppna tekniska ekosystem som effektivt nyttjar och tillhandahåller data är därför en viktig del i att vända kostnadstrenden och öka innovationstakten i fastighetsbranschen i Sverige.
– Av all data som byggnader genererar används bara cirka tio procent idag. Vi hjälper verksamheter att gå från en reaktiv till en proaktiv strategi genom att göra den här datan tillgänglig och skapa underlag för bättre beslutsfattande och nya användningsområden. Vi kan bland annat koppla upp hela bestånd, mäta, analysera och sedan exempelvis genom AI hjälpa till att förebygga problem genom att vidta proaktiva åtgärder. Enkel tillgång till, och utbyte av, data är även en grundförutsättning för ökad innovationsförmåga, fortsätter Andreas.
”Se helheten – tänk ekosystem”
Att dra nytta av synergier mellan byggnadens olika tekniska system ser Andreas som nyckeln till att lyckas optimera sin drift och sina processer. Istället för att försöka hålla ned kostnader i enskilda system bör man ha ett helhetsperspektiv, ett ekosystemtänk, menar han.
– Många uppfinner hjulet gång på gång när de upphandlar teknologi, vilket skapar silos och kan bli kostsamt. Genom att tänka horisontellt och se helheten som ett ekosystem kan man göra stora vinster, spara pengar, optimera och öka sin innovationskraft.
Öppet och skalbart
Plattformen EcoStruxure™ från Schneider Electric fungerar som byggnadens operativsystem. Lösningen är öppen och bygger på IoT, uppkopplade enheter, och kan kommunicera med egna eller tredjepartsprodukter, lösningar och tjänster.
– Styrkan ligger i öppenheten, skalbarheten och säkerheten. Öppenheten gör att systemet kan jobba mot olika typer av teknologi, mjukvara och tjänster på ett effektivt sätt. Detta är en förutsättning för att frigöra resurser, arbeta mer proaktivt och öka sin innovationskraft. På så sätt kan kunder känna trygghet i att grunden i deras tekniska ekosystem är öppen och framtidssäker, vilket är avgörande för deras förmåga att möta dagens och morgondagens behov.
EXTERN LÄNK: Läs mer om den smarta byggnadens öppna ekosystem – EcoStruxure från Schneider Electric här