Annons
Innehåll från SchaefflerAnnons

Den högteknologiska vägen till enkelhet

Ett mesh-nätverk av vibrationsgivare, gateway med SIM-kort, dataanalys i molnet och app för mobila och stationära enheter. Så vill Schaeffler revolutionera marknaden för tillståndsövervakning (CMS) med high-tech och expertkunskap. En viktig egenskap hos systemet är att underhållsansvariga och operatörer i produktionen själva kan installera det och på egen hand övervaka sina maskiner och enheter på expertnivå.

Upp till 95 procent av drivenheter och andra enheter som pumpar, fläktar, kompressorer osv. i process- och produktionsanläggningar övervakas ofta inte alls eller bara rutinmässigt med manuell kontroll. Även om flera företag under senare år presenterat ny CMS-teknik för enkla maskiner i kontinuerlig drift har inga av dessa lösningar ännu blivit allmänt etablerade på marknaden. Många användare säger att komplexa installationer och höga kostnader försvårar spridningen av CMS-tekniken liksom även svårförutsägbara kostnader för manuell analys av vibrationssignaler och bristande kvalitet och informationsvärde hos dessa analyser. OPTIME CMS från Schaeffler löser alla dessa problem i ett och samma system. Därför kan OPTIME komma att att revolutionera tillståndsövervakningen av produktionsanläggningar. I ett inledande skede har marknadsintroduktionen riktats mot utvalda branscher:  processindustrin, pappers- och massaindustrin, cementindustrin, gruvindustrin, stålindustrin, sågverk och livsmedels- och dryckesindustrin. 

Systemlösningen

Systemet omfattar trådlösa, batteridrivna givarenher, gateway med SIM-kort, analysprogram i en IoT-hub och app med webbaserat gränssnitt för driftsättning och visualisering av analysresultat. De installerade givarna mäter vibrationer och temperatur och använder dessa för att fastställa relevanta nyckeltal (KPI). Givarna kopplar automatiskt ihop sig till ett mesh-nätverk. Data överförs till Schaefflers IoT-hub via gateway. Algoritmerna som implementerats i denna IoT-hub sänder sedan både larm och rekommendationer om beslut och åtgärder baserade på nyckeltal och tidssignaler till användarnas mobiltelefon eller till kontrollrum.

Kombinationen som gör skillnad

OPTIME skiljer sig från andra övervakningslösningar genom kombinationen av följande egenskaper:

1. Minimala kostnader för installation och närfältskommunikation (NFC).

2. Egenkonfigurering hos kunden

3. Autonom konnektivitet

4. Automatiserad analys

5. Aggregerad visualisering av analysresultat

6. Transparent kostnadsmodell

Sammanfattning

En central egenskap hos OPTIME-programmen är den automatiserade dataanalysen på expertnivå. Denna egenskap skiljer OPTIME från många av de tjänster från underhållsföretag som förutsätter att analysen utförs av deras specialister. Tillsammans med låg installationskostnad och snabb driftsättning medger detta implementering av tillståndsövervakning för ett stort antal maskiner och enheter i produktionsanläggningar, som hittills inte kunnat övervakas på ett kostnadseffektivt sätt. I OPTIME ingår den senaste tekniken, inklusive algoritmer för maskininlärning, molnanalys, trådlöst mesh och trådlösa givare på 3kHz och 5kHz med utmärkt signal/brus-förhållande.

Läs mer om om OPTIME från Schaeffler , läs kundernas framgångsberättelser och se videoklipp här: Schaeffler OPTIME

Kontakta oss: 

Erik Askensjö, Områdeschef på Industrial Schaeffler Nordic - Baltic 

erik.askensjoe@schaeffler.com

Fakta om Schaeffler Group

Schaeffler Group – We pioneer motion

Schaeffler Group är en globalt verksam leverantör till fordons- och tillverkningsindustrin och har i mer än 70 år tillhört pionjärerna med banbrytande uppfinningar och utvecklingsarbete inom rörelseteknik och mobilitet. Med sina innovativa tekniska lösningar, produkter och tjänster inom CO₂-effektiv drivning, elmobilitet, Industri 4.0, digitalisering och förnybar energi utgör Schaeffler en tillförlitlig partner för företag som vill göra rörelseteknik och mobilitet effektivare, intelligentare och hållbarare. Schaefflergruppen levererar precisionskomponenter och system för drivlinor och chassin liksom rullningslager- och glidlagerlösningar för ett stort antal industriella applikationer. Under 2019 kunde företagsgruppen redovisa en omsättning på 14,4 miljarder Euro och är med sina cirka 84 200 medarbetare ett av världens största familjeägda företag. Med nästan 2 400 patentansökningar 2019 var Schaeffler enligt tyska patent- och registreringsverket DPMA det näst mest innovativa företaget i Tyskland.

 

Mer från Schaeffler

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schaeffler och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera