ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Scandinavian Biogas

Hållbart näringsliv

Varför borde alla i transportsektorn prata om flytande biogas?

År 2030 ska nästan alla fossila bränslen ha fasats ut ur transportsektorn, och en snabb omställning är nödvändig för att möta klimatkraven. Matti Vikkula, VD för Scandinavian Biogas – en av Sveriges ledande biogasproducenter – svarar här på några frågor om vilken roll flytande biogas kan spela.

Hur kan flytande biogas bidra i Sveriges bränsleomställning?
– Debatten idag handlar mycket om el och HVO-diesel, men för att ställa om tunga transporter och sjöfart behövs även andra alternativ, och där passar flytande biogas perfekt. Det är enkelt att frakta och lagra, och har hög energitäthet. Detta ger lång räckvidd för både vägtransporter och sjöfarten, jämfört med till exempel eldrift. Flytande biogas kan dessutom även användas inom industrin och där ersätta fossil gas som gasol och naturgas. När vi nu snart kommer att kunna producera flytande biogas i stora volymer öppnas helt nya möjligheter.

Finns det fler fördelar?
– Dels är ju biogas bra för klimatet, med det ger också möjlighet att använda resurser som ingen vill ha, som matavfall och slam från avloppsvatten. En påse med matavfall kan driva en bil en hel mil. Om vi samlar in allt avfall i Sverige och omvandlar det till biogas räcker det till 215 000 personbilar ett helt år. Det är det perfekta exemplet på klimatvänlig, cirkulär ekonomi - från tallriken ner i tanken. Restprodukten efter biogastillverkningen är dessutom en utmärkt biologisk gödsel, och då sluter vi kretsloppet – från tallriken tillbaka till jorden.

Kan du ge några exempel på hur det används idag?
– Både Volvo och Scania tillverkar lastbilar som drivs med flytande biogas. Allt fler fartyg drivs också på flytande gas istället för tjockolja, bland annat flera av Viking Lines och Destination Gotlands fartyg. I Norge har rederiet Hurtigruten tecknat avtal med oss om att leverera flytande biogas till deras flotta.

Hur ska biogasproducenterna möta den ökande efterfrågan?
– Biogas är det bästa sättet att ta hand om organiskt avfall, och i Sverige har avfallsinsamlingen egentligen bara börjat - det finns mycket kvar att göra för att öka volymerna från hushåll och restauranger, men också från livsmedelsindustrin. När det gäller matavfallet från hushåll så är det en monopolverksamhet så här måste kommunerna ta täten och driva verksamheten.

Hur ser era planer ut framöver?
– Scandinavian Biogas ökar nu produktionskapaciteten av flytande biogas ännu mer. Förutom planer på att utöka vår anläggning utanför Trondheim, så för vi samtal med Mönsterås kommun för att bygga en anläggning där. Vi har även långt gångna planer på att utvidga vår produktionsanläggning på Södertörn för att kunna ta emot mera avfall och även kunna göra flytande biogas där.

Fakta: Scandinavian Biogas
Scandinavian Biogas är ett svenskt biogasföretag med verksamhet i Sverige, Norge och Sydkorea. Bolaget har en årlig omsättning på cirka 400 miljoner kronor och producerar varje år cirka 350–400 GWh biogas. Bolaget står för 10% av Sveriges totala produktion.

EXTERN LÄNK: Läs mer här

Artikeln är producerad av Scandinavian Biogas och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer