1515
Annons
Innehåll från SAVRAnnons

Se över var du har dina fonder – spara tusentals kronor

Bankerna tjänar miljarder på fondprovisioner varje år – ändå förlitar sig många fondsparare på deras vägledning. Det visar en undersökning om svenskarnas fondsparande som YouGov gjort för spartjänsten Savr.

Investeringsbranschen har länge varit ett stängt rum för många. Men tack vare de senaste årens nya medier har information som tidigare endast varit öppen för få blivit tillgänglig för fler.

Enligt undersökningen säger 19 procent i åldersgruppen 30-39 år att de gärna lyssnar på poddar för att få information om hur de ska lägga upp sitt fondsparande, medan nästan en fjärdedel i åldersgruppen 18-29 år läser forum och bloggar för att få information.

Men trots den numera lättillgängliga informationen säger hela 32 procent av fondspararna att de gärna vänder sig till banken för vägledning kring hur de ska lägga upp sitt sparande.

Bankerna tjänar miljarder på fondprovisioner

Enligt Finansinspektionen finns dock en potentiell intressekonflikt mellan fondförmedlare och sparare i denna situation.

– Risken med kickbacks är att man helt enkelt i för stor utsträckning driver försäljning mot det som är gynnsamt för det egna företaget i stället för det som är bra för kunden, sa Erik Thedéen till SVT Nyheter i februari.

Att jämföra fondavgifter gör skillnad

Trots den potentiella intressekonflikten behöver bankernas vägledning inte vara dålig. Det kan dock vara bra att veta att samma fond kan kosta olika mycket hos olika aktörer, och att det därför är bra att jämföra priserna innan man köper fonder. För det långsiktiga sparandet spelar fondavgiften stor roll för hur mycket pengar som landar i spararens plånbok i slutändan.

Spartjänsten Savr tar ingen fondprovision, utan betalar istället tillbaka den till spararna. Detta gör att tjänstens genomsnittskund sparar 145 226 kronor extra* på 30 år, bara genom att ha sina fonder hos dem. På savr.com kan du enkelt se hur mycket mindre dina fonder kostar hos dem jämfört med din nuvarande bank.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr

Savr är spartjänsten som återbetalar all provision till sina kunder. Med samma trygghet gör Savr det upp till 50% billigare att spara i fonder jämfört med banker. Savr står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och har såväl insättningsgaranti som investerarskydd.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under 19–24 maj 2021 har sammanlagt 2020 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?