1515
Annons
Innehåll från SavelendAnnons

Savelend fortsätter att leverera positiv avkastning trots börsraset

Ludwig Pettersson, vd på Savelend.
Ludwig Pettersson, vd på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, har sett en kraftig tillströmning av kunder sedan börsnedgången inleddes i slutet av februari. Då Savelend kan arbeta oberoende av börsläget fortsätter de att leverera kassaflöde varje månad till sina investerare trots oroligheterna.

– Vi ser oss som ett komplement man ska ha i sin portfölj oavsett om börsen är högt eller lågt värderad, säger Ludwig Pettersson, vd på Savelend.

I spåren av den pågående Corona-krisen har världsmarknaderna reagerat mycket negativt, med kraftiga börsfall som följd. Med hela städer i karantän och stopp i delar av de globala leveranskedjorna talar allt fler om att världen står på randen av en djup recession som kan bli långvarig. Här har den svenska investerings- och sparplattformen Savelend ett erbjudande som gått mot strömmen och som levererat en stabil avkastning, trots börsoron. Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

– Vi har flera olika kredittyper som i sig självt sprider riskerna, men vi arbetar mycket med diversifiering där även våra investerare får välja hur stor del av sitt kapital de vill investera i varje enskild kredit, säger Ludwig Pettersson.

Genom plattformen får privatpersoner och företag möjlighet att på ett enkelt och billigt sätt investera i olika former av krediter. I dag erbjuder Savelend fyra olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån eller konsumentlån. Snittavkastningen under de senaste 12 månaderna har legat på 7,4 % och trotsbörsnedgången var avkastningen fortsatt positiv; Savelend levererade 2,1 % i Q1 vilket motsvarar 8,4 % på årsbasis.

– Krediter är lite mindre konjunkturberoende. Detta är en typ av riskhantering som faller väl ut i sådana här tider. De största fördelarna är det månadsvisa kassaflödet tillsammans med den höga nivån av automatisering. Sedan är instegströskeln också väldigt låg, säger Ludwig Pettersson.

Savelend har riskhantering i flera led

Den pågående ekonomiska krisen kan leda till att företag går i konkurs och människor förlorar sina arbeten. Det kan leda till att de inte klarar av att betala tillbaka sina lån. Denna risk har dock Savelend minimerat i sin verksamhet genom att insatta medel fördelas på många kredittagare.

– I genomsnitt så har en investerare hos oss 300 olika krediter i sin portfölj. Där finns alltså en väldigt god diversifiering, spridd över flera sektorer, säger han.

Den genomsnittliga löptiden på en investeringsportfölj hos Savelend är sex månader.

– Den korta durationen gör att vi kan följa med marknadens svängningar och ta höjd för detta och anpassa vårt produkterbjudande. Vi följer med och får dagsaktuella siffror och prognoser över marknaden som vi tar våra kreditbeslut efter. Alla låntagares kreditvärdighet bedöms noga utifrån de marknadsförutsättningar som råder, för att säkerställa att de kan fullfölja sina åtaganden, säger han.

”Ser ljust på framtiden”

Än så länge är det endast en ganska liten del av Sveriges befolkning som vet att man kan spara i krediter och att det ger ett stabilt och förutsägbart avkastningsflöde trots oroligheter på börsen, menar Ludwig Pettersson som ser positivt på framtiden. 

– Vi ser ljust på framtiden och tar tillfället i akt att fortsätta leverera på våra mål och utveckla våra tekniska plattformar för att kunna leverera ännu mer till våra investerare framåt, avslutar han.

Läs mer på: https://www.savelend.se/ 

Fakta

Savelend lanserades 2014 och tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare. Savelend har i dag förmedlat närmare 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2019 på insatt kapital har varit i genomsnitt 9,1 procent efter kreditförluster och avgifter. Savelend har tillstånd från Finansinspektionen att lämna och förmedla konsumentkrediter.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?