Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här.
2019 lyssnade han på sin första podd. Podcastformatet höll precis på att slå igenom och Morten Strunge kände genast att det var något för honom – både privat och professionellt. Samtidigt började han att undra: Varför kommer jag inte automatiskt vidare till avsnitt två? Varför får jag inga rekommendationer om andra poddar baserat på min lyssningshistorik? Varför följer de inte upp mig som lyssnare?
Snart var han igång med sin senaste satsning i raden av framgångsrika företag: Podimo – en betalningsplattform som både skapar och delar podcastinnehåll, med starkt fokus på användarupplevelsen.
Den 30 september 2021 firade Podimo tvåårsjubileum med 120 anställda och verksamhet i Danmark, Tyskland, Spanien och Norge. Nästa år kommer företaget att etablera sig i ytterligare fyra länder.
Vägen till framgång sällan spikrak
Datadrivna företag med stark tillväxt har blivit Morten Strunges specialitet. Podimo är inget undantag.

Här var utmaningen att få användarna att vilja betala för en prenumeration, trots att det finns mängder av gratispoddar på marknaden. Podimo har testat många olika format och satsat på högkvalitativt innehåll, för att erbjuda något nytt och unikt på marknaden.
– Vi har hela tiden strävat efter att förbättra vår strategi. Jag har aldrig sett eller varit delaktig i ett nystartat företag där vägen till framgång har varit spikrak. Man testar massor av olika saker innan man hittar rätt. Så var det för oss också, särskilt under det första året. Men nu har vi börjat hitta rätt format, så nu växlar vi upp, förklarar han.
Analysera på djupet
Allt började med en undran och en vilja att både skapa och förstå. Och det är just detta driv som är djupt rotat i Morten och som har varit avgörande för hans framgångar som entreprenör.
– Jag skulle säga att jag är ganska dataorienterad. Det första jag gör på morgonen är att öppna vår dashboard och titta på företagets nyckeltal – till och med innan jag säger god morgon till min fru. Du måste förstå ditt eget företags kärnverksamhet i detalj för att förstå vad som påverkar det och hur du kan få olika faktorer att utvecklas i en viss riktning, säger han.

– Jag har ett inneboende intresse att analysera data, därför lägger jag mycket tid och kraft på det. Jag försöker få alla i hela företaget att inse vikten av data och använda sin nyfikenhet för att förstå saker och ting, inte bara på ytan utan även på djupet. Om man kan väcka det här intresset tror jag att man får mycket bättre resultat genom hela organisationen, inte bara på dataavdelningen.
Kombinationen av data och kreativitet
För att få ut så mycket som möjligt av all genererad data har Morten Strunge i tio års tid samarbetat med SAS Institute. På så sätt har han kunnat kombinera data och kreativitet.
– Vi satsar stort på detta och tar då hjälp av SAS.
Data är också en viktig faktor för företagets rekommendationsmotor, som kan analysera och förstå innehåll för att sedan matcha det med rätt person.

Små justeringar förbättrar resultatet
Enligt den 35-årige entreprenören är det nyfikenhet och förståelse som avgör om ett företag blir framgångsrikt eller inte.
– Jag har sett exempel på två företag som säljer samma produkt, där den underliggande vinsten är dubbelt så hög hos det ena företaget – enbart på grund av att de är bättre rustade att förstå allt som ligger bakom produkten och riktar sig mot kunden, säger Morten Strunge.
– Jag har lärt mig hur viktigt det är att ha tillgång till data. Om en knapp är gul eller grön på en webbplats eller om man ska välja det ena eller andra poddomslaget – små detaljer spelar roll. Om man tänker skalbart och vill komma upp i 10 miljoner prenumeranter på fem år är det precis de här små justeringarna som kommer att förbättra resultatet när du väljer rätt.
Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här.