Annons
Innehåll från SAS InstituteAnnons

FoU-chefen på SSAB: Nyfikenheten är nyckeln till den innovation som driver företaget

Carl Orrling är chef för forskning och utveckling på SSAB Europe.
Carl Orrling är chef för forskning och utveckling på SSAB Europe.Foto:Bobo Lindblad

Hur förnyar man en gammal tillverkningsprocess som bygger på kol och fossila bränslen? SSAB satsar järnhårt på en grön omställning och har tagit fram en tydlig strategi för att minska sina koldioxidutsläpp.

– Nyfikenhet, innovation och en långtgående digitalisering är det som driver utvecklingen, säger Carl Orrling, chef för forskning och utveckling på SSAB Europe.

I augusti i år valsades de första provleveranserna av fossilfritt stål ut från SSAB:s stålverk. Stålet tillverkas utan användning av koks. Processen drivs i stället med väte framställt från grön energi. Detta eliminerar praktiskt taget alla koldioxidutsläpp. Steget är revolutionerande eftersom kol har använts i processen i mer än 1 000 år.

SSAB är Nordens största stålproducent och det fossilfria stålet är centralt i företagets strategi för att bli helt fossilfria fram till 2045. 

– Att något skulle ske med tillverkningsprocessen var ofrånkomligt, säger Carl Orrling som har arbetat inom koncernen sedan 2003 då han började som forskningsingenjör. 

”Vi har byggt in digitala lösningar i den nya tillverkningsprocessen från allra första början” berättar Carl Orrling.
”Vi har byggt in digitala lösningar i den nya tillverkningsprocessen från allra första början” berättar Carl Orrling.Foto:Bobo Lindblad

Stålproduktionen står i dag för 7–9 procent av världens årliga koldioxidutsläpp. Som jämförelse släpper den starkt kritiserade flygindustrin ut cirka 2 procent. Den gröna omställningen innebär en utmaning för alla branscher. Men de värsta utsläpparna har ändå ett särskilt stort ansvar, menar Carl Orrling.

– Idéerna uppstår inte ur det blå utan bygger på diskussioner mellan personer som drivs av sin nyfikenhet. Personer som vågar ställa de obesvarade frågorna och inte ger sig även om de möts av skepsis. 

Mängden data växer konstant

Stålindustrin har digitaliserats och automatiserats väldigt mycket. Maskininlärning, artificiell intelligens och robotar är en del av produktionen. 

SSAB har samarbetat med det globala mjukvaruföretaget SAS Institute sedan slutet av 1980-talet. Men på senare år har samarbetet intensifierats i takt med att nya digitala lösningar utvecklats och möjligheterna för dataanalys förbättrats.

Med hjälp av digitalisering kan man bland annat säkerställa produktionsstabiliteten, förbättra produktkvaliteten och förenkla beslutsprocesserna.

– SSAB gjorde stora investeringar i robotar och automatisering redan på 1990-talet. Men de senaste fyra åren har vi sett en ny våg med digitala lösningar komma. Helt enkelt för att datorkraften har ökat något enormt i takt med att internethastigheten ökar. I dag kan vi bearbeta stora mängder data i realtid och använda avancerad maskininlärning och artificiell intelligens som inte var praktiskt möjligt för bara ett par år sedan.

Digitaliseringen har varit en enorm vitamininjektion för industrin.
Digitaliseringen har varit en enorm vitamininjektion för industrin.Foto:Bobo Lindblad

Digitaliseringen en enorm vitamininjektion

De nya digitala möjligheterna och den gröna omställningen har ett nära samband, enligt Carl Orrling. I utvecklingen av den fossilfria tillverkningsprocessen har dataanalysen varit central.

– Vi har byggt in digitala lösningar i den nya tillverkningsprocessen från allra första början. Digitaliseringen gör att vi kan skala upp från laboratoriet, testa produktionen och sedan köra i full skala eftersom vi hela tiden kan använda data för att simulera och jobba med så kallade digitala tvillingar. 

Han tror att digitaliseringen har varit en enorm vitamininjektion för industrin som nu upplever en utvecklingsboom som inte skådats sedan industrialiseringens dagar.

– När vi inledde det mer avancerade samarbetet med SAS Institute för ett par år sedan var vi inte helt säkra på vad det skulle leda fram till. Hur kan avancerade algoritmer och dataanalyser optimera våra processer ännu mer? Men vi drevs alla av en lust att få utforska ett nytt område, säger han och fortsätter.

– Vi kan inte på något sätt vila på våra lagrar nu. För nu går våra konkurrenter inom stålindustrin också in hårt för att bli fossilfria. Kapplöpningen har bara börjat, säger han.

Läs mer om SSAB:s samarbete med SAS Institute och hur dataanalys hjälper till att förnya arbetsflöden och stärka beslutsfattandet mellan branscher.  

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera