1515
Innehåll från Sana LabsAnnons

AI-baserad kompetensutveckling högt upp på agendan

Stockholmsbolaget Sana Labs, som precis tagit in kapital av EQT, använder AI-teknik för att effektivisera kompetensutveckling för världsledande bolag. ”Bolag som sätter lärande högt på den strategiska agendan och använder smart teknik kommer bli morgondagens vinnare”, säger bolagets VD och grundare Joel Hellermark.

I takt med att den värsta krishanteringen av coronapandemin blåser över kommer företagsledare i allt större utsträckning mötas av en brist på talanger och kompetens – ca. 40% av alla yrkesarbetande kommer behöva kompetensutvecklas kommande år. En tydlig trend är satsningar på up- och reskilling eftersom det ofta är billigare att kompetensutveckla befintlig personal än att rekrytera. McKinsey estimerar den genomsnittliga kostnadsbesparingen till 50% eftersom befintlig personal har full produktivitet samt passar i företagskulturen. 

– En majoritet av bolagen idag satsar stora resurser på kompetensutveckling med målet att motverka det kompetensgap som finns, eller förväntas uppkomma, i organisationen. Bolagen har dock ofta utmaningar att leverera på målen eftersom insatserna inte knyts till individuella eller organisatoriska behov. Initiativen ses ofta som icke värdeskapande insatser istället för något som driver affärsresultat, och det upplevs svårt att mäta resultaten i kronor.

Coronapandemin har tvingat bolag att snabbt digitalisera sin kompetensförsörjning, och förändringen kommer bestå menar Joel Hellermark, och pekar på de stora kostnadsbesparingar som åstadkommits genom att inte flyga personal runt om i världen. Men det är inte tillräckligt att bara flytta klassrumsundervisning digitalt. 

– Man kan inte förvänta sig att något som fungerar i ett klassrum kommer att funka över Teams – uppmärksamhetsspannet är ungefär en fjärdedel i ett videomöte jämfört med fysisk undervisning. Att hela utbildningsskrået digitaliserats på så kort tid ger en unik möjlighet att dra fördelar av nya digitala metoder. Individanpassad utbildning direkt i arbetsflödet är ett kraftfullt verktyg för att säkerställa att varje anställd erhåller den kunskap de behöver, vid det tillfälle de mest behöver den. AI-teknik är helt oöverträffat i att leverera den typen av precision och anpassning på stor skala.”

En annan utmaning är att bolagen sitter fast i inflexibla och föråldrade system

– De flesta storbolagen sitter idag med system som är utvecklade för 10-15 år sedan. Dessa system byggdes för att tillgodose regulatoriska krav, inte för att leverera effektiv kompetensutveckling. Ett vanligt problem är att systemen används för andra ändamål än de var byggda för, och det är ofta därför vi ser en härdsmälta vad gäller måluppfyllelse.

Men Joel Hellermark menar att bolag måste få flera komponenter rätt för att lyckas med sin lärandestrategi. Grundstenarna är ett strategiskt fokus på lärande förankrat i ledningsgruppen, en stark lärandekultur, och rätt tekniskt ekosystem med brett erbjudande av möjligheter till lärande, egenskaper Sana Labs ser hos många av sina partners så som Novartis-, och Hemfrid.

– Få bolag har idag lyckats transformera lärande till en konkurrensfördel. På Sana Labs är vi övertygade att de bolag som lär sig snabbare än sina konkurrenter är morgondagens vinnare. Vi kunde inte vara mer entusiastiska över att vara en del i att bygga denna kapabilitet hos våra partners.

Om Sana Labs 

Svenska AI-bolaget Sana Labs har utvecklat den världsledande tekniken för att individanpassa lärande i stor skala. Idag effektiviserar Sana säljträning, compliance, onboarding mm för Global Fortune 2000 bolag. Anställda kan certifieras på halva tiden och kommer ihåg kunskapen tre gånger längre. 

www.sanalabs.com

Mer från Sana Labs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sana Labs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?