1515
Innehåll från SalinityAnnons

Naturligt lägre salthalt, lika mycket smak

Hur lagar man god mat med mindre salt? Dagens hälsomedvetna kunder ställer höga krav på produktutvecklare. Då är det en ynnest att hitta produkter såsom SALTWELL, som löser problemet helt naturligt. SALTWELL innehåller 35 procent mindre natrium – och smakar precis som vanligt salt.

Vad betyder det att saltet innehåller mindre natrium?

– Vanligt salt består till huvuddelen av natriumklorid, det vill säga en sammansättning av natrium och klor. I SALTWELL består varje saltkorn av natriumklorid, kaliumklorid och andra mineraler. Det är en unik sammansättning som automatiskt ger en lägre natriumnivå, utan att tappa det vanliga saltets smak, förklarar Frida Hedenskog, Salinitys Affärsområdeschef för Industri.

Varför behöver vi minska på saltet?

– Debatten om salt har kommit lite i skymundan bakom allt fokus på fett och socker, men en hög saltkonsumtion kan leda till högt blodtryck och andra följdsjukdomar. Därför rekommenderar WHO ett dagligt saltintag på max fem gram. Att 95 procent av den svenska befolkningen får i sig långt mer än så är inte bra för folkhälsan, säger Frida Hedenskog.

Det är inte saltet vi strör över maten hemma som är problemet. Nära 80 procent av allt salt vi konsumerar kommer från industriproducerade livsmedel, vilket gör det svårt att kontrollera saltintaget. Att branschen inte redan aktivt minskar på mängden salt i sina produkter har flera orsaker, men förmodligen spelar det in att Sverige saknar regleringar kring mängden salt i mat. I dagsläget finns bara rekommendationer. 

Medvetna val av medvetna företag

När Lindvalls Chark tog fram Riktig korv, en produkt helt utan socker och konserveringsmedel, föll det sig naturligt att också välja ett mer hälsosamt salt.

– SALTWELL innehåller 35 procent mindre natrium, vilket är positivt. Sedan fastnade jag för den trevliga lite rundare sältan i SALTWELL, berättar Mårten Carlsson, produktutvecklare på Lindvalls.

Bakgrunden till beslutet var dels en ökad efterfrågan, kunderna har nog aldrig varit så hälsomedvetna som nu. Dels var man nyfiken på om SALTWELL skulle kunna bana väg för fler lågnatriumprodukter.

Skulle vi kunna minska saltinnehållet utan att ens märka det, om vi ersatte vanligt salt med SALTWELL? 

– Byter man ut vanligt salt mot SALTWELL så reduceras saltnivån, ja. Men utöver salt innehåller livsmedel även andra natriumkällor, vilket man måste ta hänsyn till. Många livsmedelsproducenter som vi pratar med har försökt reducera saltnivån i sina produkter och upplevt det som en utmaning – tills de testade SALTWELL. Att förändra recept kan resultera i förändringar i smak, textur, utseende och hållbarhet samt vara både kostsamt och tidskrävande. Det som gör övergången till SALTWELL enkel är att, utöver samma smak, så har SALTWELL även samma funktion och utseende som vanligt salt. Livsmedelsproducenter kan därför använda SALTWELL direkt i befintliga recept, berättar Frida Hedenskog.

Om SALTWELL
I nästan 200 år har det svenska familjeföretaget Salinity försett marknader världen över med salt för olika ändamål, såsom väghållning, livsmedel, lantbruk och industri. SALTWELL används idag av hundratals matproducenter över hela världen. 

För mer information: www.salinity.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salinity och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?