Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från Saft ABAnnons

Intelligent batteriövervakning ska effektivisera industrin

Daniel Nilsson, IoT-chef (t.v.) och Björn Mårlid, produktutvecklingschef (t.h.).
Daniel Nilsson, IoT-chef (t.v.) och Björn Mårlid, produktutvecklingschef (t.h.).

Överlevnadskunskap är kanske inte något som förknippas med batteribranschen, men av Saft i Oskarhamns dryga 300 000 batterisystem runt om i världen är många placerade i otillgänglig och ganska farlig terräng. De är där för att ge reservkraft och det är där nästa generations övervakningssystem kommer att installeras.

Över hela världen i dag används Safts tillförlitliga industribatterier i kritiska applikationer där strömavbrott inte kan tillåtas. Batterierna används ofta i extrema miljöer vilket ställer stora krav på underhållspersonalen. Det kan röra sig om allt från Alaskas vildmark till Saudiarabiens öken. Gemensamt för alla installationer är dock nyttan som Safts pålitliga batterier bidrar med.

Med sina över 100 års erfarenhet i batteribranschen har Saft verkligen lyckats bli ett självklart battericentrum i Sverige och från batterifabriken på den småländska östkusten levereras i dag högkvalitativa industribatterier över hela världen. Dock installeras de ofta på avlägset belägna och svåråtkomliga platser för underhållspersonalen. För dessa kunder vill Saft nu erbjuda något extra.

– Genom att lansera vårt intelligenta övervakningssystem kan vi använda den senaste tekniken för att ge våra kunder möjlighet att effektivisera sitt underhåll, säger Björn Mårlid, produktutvecklingschef på Saft.

EXTERN LÄNK: Vill du veta mer om Safts erbjudande? Läs mer här. 

Enkel filosofi optimerar produktionen

Filosofin är enkel, genom att använda den senaste tekniken inom allt från uppkoppling till maskininlärning och dataanalys kan Safts traditionella batterier föras in i den moderna tiden och värdet för batterianvändarna öka markant. Med hjälp av Safts sekel av erfarenhet skapar de nu algoritmer för att optimera produktionen, underhållet, produktbyte och mycket mer.

EXTERN LÄNK: Få fler uppdateringar från Saft här. 

Extra värde för kunden

Utöver detta tillåter Safts uppkopplade system en batterianvändare att direkt göra det möjligt för en av Safts experter att granska den insamlade informationen. På det här sättet kan exempelvis fel i ventilation och laddare snabbt upptäckas och åtgärdas. Sammantaget är Saft ett perfekt exempel på hur det senaste av ny teknik kan kombineras med en beprövad produkt för att skapa helt nya kundvärden.

– Med vårt övervakningssystem hoppas vi se hur vi kan kombinera flera teknikområden och tillämpa det på våra batterier för att skapa extra värde för våra kunder. På det sättet kan vi använda våra 100 år av erfarenhet för att garantera att vi fortsätter vara världsledande även de kommande 100 åren, säger Daniel Nilsson IoT-chef på Saft.

Genom sitt engagemang inom IoT hoppas Saft alltså ersätta det nuvarande behovet avöverlevnadskunskap med att kunna erbjuda batterikunskap. Ett perfekt exempel på en batteribransch i omställning.

Fakta: Saft

Saft är ledande inom forskning, utveckling och tillverkning av högteknologiska batterier för industri-, kommunikations-, rymd- och försvarsapplikationer. I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium reservkrafts- och energi-lagringsbatterier. Här finns även en återvinningsanläggning som av insamlade gamla batterier tillverkar nya aktiva elektroder.

Mer från Saft AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Saft AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera