Annons
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Statliga åtgärder krävs för att rädda byggandet

Om bostadsbyggandet stannar av leder det till både ökad bostadsbrist och färre arbetstillfällen. Därför vill Riksbyggen se åtgärder som främjar nyproduktion och som hjälper unga att komma in på bostadsmarknaden.

 

– Redan före coronapandemin var byggtakten för låg. Med den större osäkerhet om utvecklingen som vi nu har så riskerar bostadsbyggandet att falla till ännu lägre nivåer, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Ta del av Riksbyggens aktuella bostadspolitiska initiativ 

Idag finansieras produktionen av nya bostadsrätter oftast genom banklån till det byggande företaget, så kallade byggnadskreditiv. Ett vanligt villkor är då att 50 procent eller mer av lägenheterna ska vara sålda innan bygget kan inledas. Men det innebär flera problem och en stor osäkerhet för köparna. 

– Eftersom försäljningen av bostadsrätterna börjar långt innan själva bygget startar måste de som är intresserade köpa bostaden på ritning och först när tillräckligt många lägenheter är sålda börjar bygget, berättar Mårten Lilja.

Mårten Lilja är vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.
Mårten Lilja är vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

”Det blir ett inlåsningsläge”

Redan innan coronakrisen såg man att den här modellen innebar en begränsning och höll nere bostadsproduktionen. 

– Det blir problem. I och med amorteringskrav och åtstramningar vid kreditgivning vill banken idag att kunderna först ska ha sålt sin befintliga bostad för att få reda på vilket ekonomiskt utrymme de har. Men det är ganska få som är villiga att sälja sin lägenhet innan de vet att de har ett nytt hem att flytta till, säger han och fortsätter:

– Man hamnar i ett inlåsningsläge. Bankerna ger inte lånelöfte till kunderna så lång tid i förväg och kunden vill inte sälja sin befintliga bostad utan att veta om bostadsprojektet blir av. Samtidigt säger banken till oss att vi inte får byggnadskreditiv förrän vi har sålt 50 procent av lägenheterna och det är svårt innan projektet ens har startat. Där ligger dilemmat.

Följden blir att projekt som inte uppnår den efterfrågade säljgraden måste startas med egna medel, vilket långt ifrån alla byggföretag har möjlighet till – eller att bygget skjuts på framtiden.

Vill dela på risken

Riksbyggen föreslår därför att staten och byggföretaget ska kunna dela på risken under byggtiden.

– Med en statlig garanti för byggnadskreditiv skulle det gå att undvika ett drastiskt fall av bostadsbyggandet. Bostäder som behövs och är efterfrågade kan börja byggas. Många hushåll som söker bostad får möjligheten att köpa sin nya lägenhet vid ungefär samma tidpunkt som befintlig bostad säljs, säger han.

Enligt förslaget ska staten garantera insatserna för hälften av de lägenheter som är osålda vid inflyttning och byggherren står på samma sätt som idag för inköp av osålda lägenheter efter färdigställandet.

– Vår risk skulle minska samtidigt som bankernas krav skulle vara lättare att uppfylla och fler projekt komma igång, säger han.

Lättare för unga att komma in på marknaden

Genom att hålla uppe byggtakten och se till att det finns många nyproducerade bostäder på marknaden kommer även unga, som idag har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, att gynnas. Samtidigt föreslår Riksbyggen en ny låneform där staten, likt ett studielån, ger unga möjlighet att investera i sitt första egna boende.

– Om det införs ett ungbolån och några tusen fler unga kan köpa en bostad kommer även efterfrågan att öka och då även bostadsproduktionen på sikt.

Här kan du läsa mer om Riksbyggens förslag om ungbolån 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?