ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Riksbyggen

Så ska Riksbyggen göra miljonprogramsområdet tryggt och attraktivt

  • Likt många andra miljonprogramsområden har Dalhem i Helsingborg genom åren blivit slitet och fått ett negativt rykte.

Likt många andra miljonprogramsområden har Dalhem i Helsingborg genom åren blivit slitet och fått ett negativt rykte.

Nu satsar Riksbyggen på att göra området tryggt och attraktivt igen med hjälp av aktiv förvaltning.  

Ta ett helhetsgrepp om förvaltningen

Dalhem är ett miljonprogramsområde i utkanten av Helsingborg. När det byggdes 1975 var området med låghus om två våningar, omgärdat av villor och bostadsrätter, tänkt att vara ett område för unga som slog rot och bildade familj.
– Det är ett otroligt barnvänligt, välplanerat och schysst område med cykelavstånd till havet och gångavstånd till skolor, ishall och fotbollsplaner, säher Thomas Sjöholm, leveranschef vid Riksbyggens tekniska förvaltning i nordvästra Skåne.

Sommaren 2017 köpte Riksbyggen 582 lägenheter av kommunala Helsingborgshem och de ska nu lyfta området och göra det lika attraktivt som det en gång var. 
– Jag är inflyttad i Helsingborg och har inte med mig de förutfattande meningar som verkar råda lokalt, utan tänker att det är ett jättetrevligt område. Vi på Riksbyggen tror att det är möjligt att utveckla området så att fler kan få den uppfattningen, säger Thomas Sjöholm. 

För att göra det måste man satsa på både byggtekniska förbättringar och social hållbarhet samt våga ställa krav, menar han.
– Steg ett är att fastighetsägaren tar sitt ansvar och ser till att göra snyggt och fräscht och underhålla så att området ser attraktivt ut. Steg två är att områdespersonalen vårdar men även ställer krav på de boende så satsningarna upplevs som bestående. Det kan vara jättesvårt att vara tuff och ställa krav, men alla de här delarna behövs för att skapa en uppåtgående spiral, säger han och fortsätter:
– Parallellt med detta har vi en dialog med den lokala Hyresgästföreningen så vi kan ha en samsyn i vad som är rimliga målbilder och hur vi kan nå dit. 

För Dalhem innebär det bland annat ett stort belysningsprojekt för miljontals kronor där man byter ut alla befintliga utomhusbelysningspunkter mot den senaste LED-belysningen och kompletterar med ytterligare. Det ska leda till en tryggare och vackrare utemiljö och en mer energieffektiv belysning. Eftersom Riksbyggen är en erfaren fastighetsförvaltare vet man att det inte går att driva ett så stort projekt med bara en faktor.
– Det går inte att titta på enbart energieffektivisering, för då blir det inte tillräckligt lönsamt. Därför arbetar vi med både underhåll, energieffektivisering och social hållbarhet, säger Thomas Sjöholm.

Man har också sett över värmemätningen och bytt ut det orättvisa systemet med komfortvärmemätning, och ser över parkeringsplatserna för ökad kontroll och trygghet.
Dessutom samarbeter man med kommunen, Helsingborgshem och lokala ideella föreningar för att förändra bilden av Dalhem genom naturliga mötesplatser.
– Fastighetsförvaltning handlar inte bara om skruv och mutter. Det handlar även mycket om att skapa bra förutsättningar för folk i vardagen, säger Thomas Sjöholm.

Ett annat exempel där Riksbyggen har förvandlat ett miljonprogramsområde till attraktiva bostäder, med vinst för både boende och fastighetsägare, är Skarpan i Linköping. Tack vare varsam renovering, energioptimering och förtätning har området blivit mer attraktivt och den sociala hållbarheten har ökat.
– Skarpan är ett bra exempel på hur Riksbyggen som en långsiktig samhällsutvecklare både kan utveckla boendemiljön, tillföra fler bostäder samt göra bostadsområdet mer hållbart ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv, säger Leif Linde, vd på Riksbyggen.

Läs mer om projektutveckling av hyresrätter

Fakta:

  • Riksbyggen grundades 1940 och är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter.
  • Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare och förvaltar cirka 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter samt kommersiella och offentliga lokaler. Det innebär att mer än en halv miljon människor bor i bostäder som Riksbyggen tar hand om. Sammanlagt har Riksbyggen verksamhet på över 430 orter runt om i landet, från Trelleborg i syd till Karesuando i norr.
  • Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.


Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies