Annons
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så kan de hjälpa sina fastigheter att spara på energi

Med Riksbyggens tjänst Energiförvaltning kan bostadsrättsföreningar och hyreshus göra stora och hållbara besparingar. Tjänsten har lockat många föreningar, på grund av de höga elpriserna.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster 

Jonas Holmberg är energiingenjör på Riksbyggen och han säger att det absolut bästa är att göra en långsiktig plan för fastigheten.

– Man behöver ha koll på hur saker påverkar varandra, och gör man en plan så kan man få allt att samverka. Om man isolerar vinden gör man byggnaden varmare, men det är först när man sänker värmekurvan som man börjar spara energi.

Jonas Holmberg är energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg är energiingenjör på Riksbyggen.

Energiutredning

Det första steget är en energiutredning, där fastighetens förutsättningar och energianvändning kartläggs och beräkningar görs på vilka besparingar som kan göras. Ett förslag tas fram i samråd mellan Riksbyggen och föreningen, och efter det kan olika åtgärder för energioptimering och nyinvesteringar dra igång. Men det är viktigt att komma ihåg att göra saker i rätt ordning:

– Man bör ha koll på vilken teknik man vill ha i slutändan. Ska man använda värmepumpar ska man inte installera en fjärrvärmecentral först. Ska man installera solceller ska man inte göra det dimensionerat efter den elförbrukning man har idag, utan räkna framåt. Alla system ska samarbeta och allt behöver dimensioneras tillsammans och inte var för sig. I energiförvaltningen får föreningen också en dedikerad energiingenjör som kontinuerligt optimerar det som ska göras, men man har också hjälp av digitala funktioner under den löpande optimeringen under avtalstiden.

Behöver inte innebära nyinvesteringar

Att energioptimera sin fastighet behöver inte nödvändigtvis innebära massiva nyinvesteringar, förklarar Jonas Holmberg.

– Det mesta handlar om att få saker att fungera. Solceller, vindsisolering, styrsystem och inomhustemperaturgivare för att kunna styra och reglera värmen med hjälp av AI och energiingenjörer kan man komma långt med. Man kan också göra stora saker som att byta ut fönster, fasader och takisolering och byta ventilation, men det är inte jättevanligt. Att installera frånluftsvärmepumpar var vanligt innan elpriserna började skena, men de är lönsamma även med dagens priser.

Upp till 60 procents besparingar

Hur mycket en förening kan spara genom att börja med energiförvaltning är väldigt varierande, beroende på vilka investeringar den går in och gör och vilka åtgärder som utförs. I energiförvaltningen ingår alltid Värmeoptimering 24/7, en tjänst som ser till att fastighetens värme används optimalt med hjälp av AI.

– Bara att värmeoptimera kan spara omkring 20 procent värme. Det brukar hamna på runt 30–40 procents besparing med hela energiförvaltningen, men kan också gå ända upp till 60 procent, säger Jonas Holmberg.

– Att använda en frånluftsvärmepump, som återvinner värme från luften, var väldigt lönsamt förut, men eftersom de drivs på el är det mindre lönsamt nu. En frånluftsvärmepump kan dock inte täcka hela värmebehovet, eftersom det är en återvinningsfunktion. Man behöver ha annan uppvärmning, som fjärrvärme eller bergvärmepump.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera