ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Riksbyggen

Så höjer du värdet på bostadsrättsföreningen

  • Brf Umeåhus nr 11 ligger i området Berghem i Umeå.

I stället för att höja avgifterna hittade bostadsrättsföreningen i Umeå ett smart sätt att öka sina inkomster. 

En förvandling av 50-talshusen gav föreningen en direkt vinst på drygt 4 miljoner kronor. 

Så kan du ta din fastighet till nästa nivå

Riksbyggens bostadsrättsförening Brf Umeåhus nr 11 ligger i området Berghem i Umeå nära både universitetet, regionsjukhuset och centrum – och med friluftsområdet Gammlia-skogen runt knuten. 

För att slippa avgiftshöjningar tittade föreningen, som idag består av 83 lägenheter, på olika lösningar för att förbättra ekonomin. 2017 bestämde de sig för att bygga om de outnyttjade lokalerna i källaren till åtta suterränglägenheter med egen uteplats.

– Vi visste att vi hade en del dyrare underhåll framför oss. Det här kändes som ett bra sätt för oss som gav föreningen en möjlighet till fortsatt bra ekonomi och vi kunde behålla de låga avgifterna, berättar Molly Gunnarsson, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Outnyttjade ytor blev nya lägenheter
I fastigheten som är byggd i slutet på 1950-talet fanns stora utrymmen som inte utnyttjades optimalt, bland annat en stor och omodern tvättstuga, mangelrum, torkrum och förråd. 

När Riksbyggen, som är totalförvaltare av huset både tekniskt och ekonomiskt, kom med ett ombyggnadsförslag av källarplanet fattades ett enhälligt beslut.

– Vi gjorde en kalkyl på den totala produktionskostnaden och tog fram ett indikationspris på försäljningen av de nya lägenheterna med hjälp av en mäklarfirma. Sedan hade vi möjligheten att lämna ett så kallat fastprisavtal som innebär att vi tar över hela byggherreansvaret, berättar Göran Carlsson, projektchef för ombyggnad norr på Riksbyggen.

Avtalet innebär att Riksbyggen lämnar ett fast pris för hela ombyggnaden och tar hand om alla eventuella oförutsedda merkostnader. 

– Det kan uppstå oväntade händelser som gör att föreningen plötsligt måste höja avgiften. Det händer inte här. Har vi lämnat ett fast pris står vi för det. Vi tar en liten risk, men  det är en trygghet och föreningen kan egentligen bara luta sig tillbaka, säger Göran Carlsson. 

Förutom åtta nya lägenheter mellan 23 och 43 kvadratmeter stora och med egen uteplats, byggdes även två moderna tvättstugor och ytskikten i källargången renoverades.

– Det fungerade smidigt och kommunikationen var väldigt bra. Vi fick en positiv känsla redan från start när vi fick den första ritningen, berättar Molly Gunnarsson om samarbetet med Riksbyggen.

En vinst på drygt 4 miljoner
Priset för renoveringen var 8,4 miljoner kronor och när allt var klart i maj 2018 såldes de nya lägenheterna på kort tid för 12,6 miljoner. Det blev en vinst på drygt 4 miljoner direkt – men förbättrade även föreningens ekonomi på sikt. 

– Det blev såklart en stor skillnad för oss och var mycket bra för vår ekonomi. Vi har fått mer intäkter i form av avgifter och det ger en ökad stabilitet, berättar Molly Gunnarsson.

Intäkterna har även gått till ett större elarbete som de håller på med just nu.

Stora möjligheter att öka värdet på föreningen
Enligt Göran Carlsson finns den här förtätningsmöjligheten i många hus.

– Det finns en jättestor potential. För att ta till vara på kvadratmetrarna som finns i källare och suterräng kan man till exempel även bygga moderna tvättstugor och cykelförråd utvändigt i kombination med miljöstationer och på så sätt frigöra yta. Det finns också många smarta energilösningar som kan höja värdet på bostadsrättsföreningen, säger han.

Få reda på mer om renovering och ombyggnad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer