Annons
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så förvandlas Tomteboda postterminal

En av Sveriges största byggnader har stått tyst och tom i flera år.

Nu ska de drygt 100 000 kvadratmetrarna åter få sjuda av liv och rörelse – och förvandlingen har redan börjat.

Läs mer om förvaltning för företag och fastighetsägare

Tomteboda uppfördes i början av 1980-talet som postterminal för dåvarande Posten. Den grå betongbyggnaden som kan ses från E4:an i höjd med Solna och Vasastan i Stockholm är en av Sveriges största byggnader med drygt 100 000 kvadratmeter uppdelat på tre huskroppar. Här huserade Posten, senare Postnord, fram till 2015 då de sista tågtransporterna med post rullade ut ur terminalen.  Men redan från 2000 minskade aktiviteten i huset i och med att Postens verksamheter flyttade till andra lokaler. Sedan 2016 har huset varit tömt på människor, förutom Mikael Augustsson, drifttekniker på Riksbyggen som sköter den tekniska förvaltningen – nu som då.

– Vi har haft avtalet gällande den tekniska driften sedan 2007. När det var helt tomt i huset var det lite annorlunda. Då var jag här för att se till att allt i byggnaden, som brandlarm och annat, fungerade och att se till att obehöriga inte tog sig in.

Åter liv i Tomteboda

Men sedan några år tillbaka är det återigen aktivitet i byggnaden. Före sommaren arbetade ungefär 400 man i huset med att bygga om och anpassa från industrilokal till de olika verksamheter som nu ska rymmas under samma tak. En stor skillnad jämfört med för 3,5 år sedan.

Nu blir det mer och mer rörelse i byggnaden i och med att vakanserna blir färre, säger Mikael Augustsson och fortsätter:

– Samtidigt är det en utmaning med så många olika verksamheter och många olika aggregat till fläktar på olika ställen i huset. Det är mycket att hålla reda på.

På den 25 000 kvadratmeter stora bottenvåningen i huvudhuset huserar SL sedan början av 2018. De bygger också en stor bussdepå i anslutning till byggnaden som ska vara klar sent 2020. I början av augusti flyttade närmare 1000 skolever in i del av de lokaler där posten tidigare sorterades. Där bedriver Thorengruppen gymnasieverksamhet och under hösten flyttar MSB in tillsammans med andra, hitills hemliga, aktörer som hyr kontorsutrymmen. I början av sommaren flyttade också Postnord tillbaka med företagscenter och brevbärarexpedition. I slutet av hösten ska allting stå färdigt, men just nu är fortfarande stora delar av husen en byggarbetsplats.

Vill växa med projektet

I dag har Riksbyggen två drifttekniker på plats som övervakar driften och ser till att allt fungerar, men förhoppningen är att de ska bli fler.

– Riksbyggen är en totalförvaltare med kompetens inom alla delar av en effektiv fastighetsförvaltning, så vår förhoppning är att vi framöver kan ta hand om mer än den tekniska förvaltningen, säger Alexander Kronberg, kundansvarig på Riksbyggen. 

Läs mer om vinsten med en genomtänkt energiförvaltning

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?