Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Riksbyggens vd: ”Så ska Sverige lösa bostadsbristen”

Riksbyggens vd Johanna Frelin.
Riksbyggens vd Johanna Frelin.

Med den byggtakt Sverige har idag ser Johanna Frelin ingen snar lösning på hur landet ska minska bristen på bostäder. Här presenterar hon Riksbyggens förslag för att förbättra situationen på bostadsmarknaden. 

Läs mer om Riksbyggens bostadspolitiska initiativ 

Bostadsbristen i landet har länge varit ett faktum, och i och med den osäkerhet som råder på grund av pandemin, riskerar bostadsbyggandet att minska ytterligare. För att motverka den negativa utvecklingen har Riksbyggen bestämt att de ska öka sin bostadsproduktion med cirka 20 procent och gå från 4000 till 5000 bostäder i pågående produktion årligen. 

– Det behöver byggas fler bostäder i Sverige och för att kunna öka byggtakten har vi valt att lägga våra bostadsfastigheter i Unobo AB, för att frigöra kapital genom att bjuda in externa investerare till bolaget. Fastighetsmarknaden är het och intresset för bolaget har varit stort ända sedan vi gick ut med nyheten i december. Vi går nu in i mer skarpa möten, säger Johanna Frelin, som tillträdde som vd för Riksbyggen vid förra årsskiftet, och tillägger:

– Eftersom det tar några år från spadtag till leverans, förväntar vi oss att uppnå vårt mål med 20 procent fler lägenheter på marknaden runt år 2024-25. 

Vill att fler ökar takten

Riksbyggen vill dock inte vara de enda som ökar byggtakten, utan de vill också att andra byggbolag ska ha möjlighet att göra detsamma. En lösning som bolaget lobbar för är statlig garanti för byggnadskreditiv. 

– Idag är villkoren för att få byggnadskreditiv väldigt tuffa, och byggbolagen behöver sälja upp emot 50 procent av lägenheterna för att få medel att starta bygget. Problemet är att allt färre vill köpa på ritning, vilket innebär att det blir en mycket trög process. Om man vill bibehålla en bra byggtakt tycker vi att de nuvarande reglerna är kontraproduktiva och vi föreslår därför att staten ska gå in med en garanti så att bolagen vågar börja bygga innan banken har sagt ja, säger hon och fortsätter:

– Hyresrättsproduktionen har man underlättat med hjälp av ett statligt investeringsstöd, och nu är det viktigt att produktionen av bostadsrätter stöttas, men i en annan form. Detta bland annat eftersom det på lång sikt oftast är bättre för konsumenten att äga sitt boende. 

Bostadslån för unga

Riksbyggen har ett starkt fokus på att skapa möjligheter för unga människor som ännu inte har kommit in på bostadsmarknaden. Därför har Riksbyggen lagt fram ett förslag på något som kallas Ungbolån, som innebär att unga ska kunna låna pengar av staten upp till en viss nivå till sin första insats. 

– För många unga vuxna är det just kontantinsatsen som är svår att spara ihop till, och vi tycker inte att det bara är de med välbärgade föräldrar som ska kunna köpa sitt första boende. CSN-lånet har gjort att alla i Sverige har samma möjligheter att studera, och vi ser det här som ett liknande lån som betalas tillbaka över tid. 

Riksbyggen lobbar för statlig garanti för byggnadskreditiv.
Riksbyggen lobbar för statlig garanti för byggnadskreditiv.

Johanna Frelin menar att det ska vara en rättighet att flytta hemifrån utan att behöva betala dyra andrahandshyror. 

– Vi har drivit förslaget om Ungbolån i några år och nu har regeringen äntligen tillsatt en utredning för att ta fram förslag för att underlätta inträdet på bostadsmarknaden, vilket är mycket positivt. Nu vill vi bara att de snabbar på så att fler unga får möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. 

För att lösa utmaningarna på bostadsmarknaden är det också viktigt att bygga för många olika målgrupper.

– Genom att exempelvis bygga seniorbostäder och boenden för den äldsta delen av befolkningen frigörs bostäder som yngre personer kan flytta till. Det blir en win-win situation. Äldre personer får lättskötta och anpassade bostäder samtidigt som flyttkedjor uppstår och det befintliga bostadsbeståndet utnyttjas på ett mer effektivt sätt.

Läs mer om Riksbyggens förslag om bolån för unga 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera