Annons
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Riksbyggen gör byggbranschen mer jämställd

Hantverksprojektets målsättning är att locka fler kvinnor till byggbranschen.
Hantverksprojektets målsättning är att locka fler kvinnor till byggbranschen.

Fler kvinnor i byggbranschen. Det är Riksbyggens ambition när de, tillsammans med NCC, startat en praktik enbart för kvinnor som är nyfikna på en karriär i byggbranschen.

– Det här är Värmlands första kvinnliga hantverksprojekt och vi är stolta över att vara en drivande del i arbetet för en mer jämställd byggbransch, säger Mirja Snider, projektledare på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete

Hantverksprojektet startades på initiativ av Riksbyggen, som samarbetar med NCC med att erbjuda praktikplatser under renoveringsarbetet på Stiftelsen Karlstadhus fastigheter i Karlstad. Projektet går ut på att kvinnor erbjuds en praktikplats och får testa på att arbeta med de olika yrkesgrupper som är på plats. Just detta projekt är en rotrenovering av fastigheter, vilket gör att många yrkesgrupper är samlade i samma projekt. 

 – Vi vill presentera byggbranschen som en attraktiv möjlighet för jobb. Ett mål är att företagen ska kunna erbjuda lärlingsplatser. NCC har öppnat upp för det här i Värmland, och vi har även pratat med de andra företagen som är inblandade i projektet om möjligheten att erbjuda lärlings- eller praktikplatser.

Stort intresse bland kvinnor

Intresset var stort när Riksbyggen skickade ut inbjudan till en informationsträff via Arbetsförmedlingen. Cirka 30 personer deltog och den första praktikant som fick chansen att delta i projektet var Therese Sjöblom, 34 år, från Karlstad. Under sex veckor fick hon testa att arbeta med snickare, rörmokare och elektriker på rotrenoveringen av hyreslägenheterna Kronoparken i Karlstad.

– Jag har ingen utbildning inom byggbranschen men är uppvuxen i en snickarfamilj. Det som lockade mig med Hentverksprojektet var möjligheten att få testa flera olika yrkesgrupper för att se om det kunde vara något för mig, innan jag söker utbildning. 

En machokultur som kan skrämma

Rent praktiskt innebar arbetet att renovera kök och badrum i hyreslägenheterna. Therese fick chansen att praktisera två veckor i taget inom bygg, el och VVS och hon trivdes bra på arbetsplatsen.

– Själva projektet var intressant eftersom alla olika yrkesgrupper arbetade samtidigt. Även om jag jobbade med snickarna så kunde jag prata med rörmokarna. Det gav mig en större förståelse för hur arbetet på ett bygge fungerar. 

Platschefen för renoveringen är en kvinna och det fanns även en kvinnlig skolpraktikant, men utöver det berättar hon att det bara var manliga arbetare på plats, och att gemenskapen var fin.

– Jag kommer från en annan mansdominerad bransch, som väktare, så jag är rätt van att arbeta med bara män. Jag upplevde inte någon machokultur där jag var, stämningen var alltid bra men jag förstår att branschen kan upplevas som macho och därför skrämma bort en del kvinnor, säger Therese.

Nu är hennes praktikperiod slut och hon funderar på en framtid inom yrket.

– Just nu funderar jag på en lärlingsplats och jag kollar upp lite möjligheter till det. Hantverksprojektet har absolut lett till att jag är mer intresserad av den här branschen och det har också lockat in flera av mina tjejkompisar, som har blivit jätteintresserade av byggbranschen, berättar Therese.

Hantverksprojektet fortsätter

Under våren kommer Riksbyggen och NCC att påbörja en ny praktikperiod. Internt har man också diskuterat möjligheten att utöka projektet till fler regioner. Men först vill man utvärdera hur det går i Värmland. 

– Vi på Riksbyggen vill vara med och inspirera även andra företag att arbeta med jämställdheten. Det är viktigt att så gott som alla arbetsplatser blir mer jämställda. Får man en mix av personer med olika bakgrund, kön, ålder och erfarenheter så kan det bli en väldigt bra sammansättning i en arbetsgrupp, avslutar Mirja Snider.

Funderar du på att söka jobb på Riksbyggen? Gör Quiz och se om ni passar ihop! 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?