Annons
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Ny tjänst optimerar inomhustemperaturen dygnet runt

Värmekostnader står normalt för 30–40 procent av en fastighets löpande driftskostnader. Med Riksbyggens intelligenta tjänst Värmeoptimering 24/7 kan bostadsrättsföreningar och hyreshus minska sin värmeförbrukning med upp till 20 procent. Som en bonus blir inomhusklimatet jämnare.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Systemet Värmeoptimering 24/7 samlar in data, som temperatur inomhus och utomhus, om det kommer att bli mulet, soligt eller blåsigt och hur varmt eller kallt det kommer bli under de kommande timmarna.

– Genom en modell med maskininlärning som vi har tagit fram förutser systemet om det kommer att vara för kallt med nuvarande inställningar om några timmar och då höjs temperaturinställningen. Blir det för varmt så sänks den, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Lär sig med hjälp av AI

Med hjälp av AI, artificiell intelligens, lär sig tjänsten hur byggnaden reagerar på värmeväxlingar i temperaturen och använder väderprognoser för att hålla en jämnare inomhustemperatur, vilket ger en lägre energianvändning.

Jonas Holmberg, till höger, är energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, till höger, är energiingenjör på Riksbyggen.

Och för föreningen är det faktiskt inte så komplicerat som det låter. Det enda som krävs i fastigheten är en säker internetuppkoppling och att en liten trådlös temperaturgivare placerats ut i minst hälften av fastighetens lägenheter.

– Modellen gör en förutsägelse av hur det ska bli. Givarna känner av inomhustemperaturen, och AI justerar inställningarna en gång i timmen, så vi märker snabbt vad som händer med byggnaden när justeringar görs, förklarar Jonas Holmberg.

– Blir det jättemycket kallare när vi sänkt värmekurvan så korrigeras det till nästa timme, blir det ens 0,03 grader fel så autokorrektar den sig själv. Systemet går in som en energiingenjör. Sådant som vi tidigare justerat manuellt en gång per år gör systemet nu en gång i timmen.

Idén kom under ett hackaton

Idén till Värmeoptimering 24/7 kom under ett hackaton, alltså en träff där programmerare samlas för att inspireras av varandra och komma på nya lösningar. Det var en tävling om ”den digitala driftingenjören”, där frågan var hur byggnader kan energioptimeras och bli en del av den hållbara framtiden.

– Flera högskolor var med och tävlade i ett dataspelsliknande upplägg. Jag satt med för att visa hur en byggnad fungerar, och när jag sen råkade säga till min chef ”Hur svårt kan det vara?” sa han ”Varför testar du inte själv?” berättar Jonas Holmberg.

– Så jag och programmeraren Helena jobbade tillsammans: jag visade hur byggnader funkar, hon tog fram en AI-modell på hur de kan styras.

Testades 2021

Systemet testades för första gången i en riktig byggnad i mars 2021, då med endast en första funktion som bara den gav en besparing på 18 procent. Sedan dess har flera funktioner byggts på, och i november 2021 kunde projektet Värmeoptimering 24/7 sättas igång på allvar.

– Den första funktionen var om värmesystemet ska vara igång eller slås av vid vissa tidpunkter. Sedan lade vi till hur varma elementen ska vara när systemet är igång, sedan hur varm inblåsningsluften ska vara. Vi har en lång lista med funktioner vi kan lägga på nu när vi har basen, berättar Jonas Holmberg.

Han fortsätter med ett exempel:

– Nu jobbar vi på ett samarbete med ett fjärrvärmeverk. På måndagsmorgnar när alla vaknar och ska upp och duscha har fjärrvärmeverken problem att leverera tillräckligt mycket värme. Men vi vet att temperaturen i husen kommer att gå upp av gratisvärmen som duscharna genererar, och det innebär att vi kan stänga av värmen i byggnaderna så att fjärrvärmeverken inte behöver dra igång sina reserver av oljebrännare och liknande.

”Detta är bra för miljön”

Officiellt säger Riksbyggen att man kan få upp till 20 procents besparing med Värmeoptimering 24/7, men i byggnader som har fungerat väldigt dåligt tidigare har Jonas Holmberg sett besparingar på ända upp till 40 procent.

Bostadsrättsföreningen Landskronahus 1 har under hösten som första hus i Skåne installerat Värmeoptimering 24/7. Ännu har de inte varit igång länge nog för att man ska kunna se statistik. Men Jonas Holmberg känner lugnet.

– Detta är bra för miljön, inneklimatet och förstås även plånboken.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera