Annons
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Här är Sveriges mest miljövänliga byggnad

Riksbyggens projekt brf Viva i Guldheden i Göteborg är byggt för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. Föreningar har bland annat en gemensam pool med elcyklar.
Riksbyggens projekt brf Viva i Guldheden i Göteborg är byggt för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. Föreningar har bland annat en gemensam pool med elcyklar.

Ett batterilager för solenergi, ettor för 95 000 kronor, en helt ny sorts klimatförbättrad betong och större ytor där de boende kan träffas och umgås.

Det är bara några av de innovationer som har gjort det här huset till Årets Miljöbyggnad 2019. 

Läs allt om Riksbyggens Brf Viva

Varje år utser Sweden Green Building Counsel årets miljöbyggnad i Sweden green building awards. Och vinnaren 2019 är något så ovanligt som ett bostadshus. Men så är också Riksbyggens projekt brf Viva i Guldheden i Göteborg ett ovanligt projekt med ett stort antal innovationer inom hållbarhet. 

Viva är nämligen byggt för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt och är ett resultat av många års forskning kring hur vi kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt. 

– Riksbyggen har en ambition om att vara ledande i att utveckla hållbara och innovativa boendemiljöer, och insåg tidigt att jobba med hållbarhet är att jobba med en helhet. Tidigare pratade man kanske bara om energiaspekten, men nu pratar vi om ett antal områden, säger Anders Johansson, biträdande MO-chef affärsområde Bostad på Riksbyggen och projektchef för Viva sedan starten av detaljplanen. 

Ungdomsettor för 95 000 kronor och klimatförbättrad betong
Listan på innovationer i föreningen är lång. 

*Brf Viva har fått en preliminär certfiering enligt Miljöbyggnad Guld. När byggnaden har varit i drift i två år behåller den sin certifiering om den uppnår de värden som angavs inför den preliminära certifieringen. För Miljöbyggnad guld ska till exempel energianvändningen endast uppgå till 65 procent av vad som tillåts i gällande byggregler. 

*Föreningen har en stor gemensam pool med elbilar och elcyklar som ska möjliggöra ett boende utan egen bil. 

*Ungdomsettor för 95 000 kronor som är den viktig del i den sociala hållbarheten och gör det enklare för unga att skaffa ett första boende. 

*Ekosystemstjänstanalys, vilket innebär att man ser till att bevara så mycket som möjligt av naturen. Bland annat bevaras och återplanteras träd, buskar och blommor som är viktiga för insekter och fågar, ytor för rening och fördröjning av dag- och regnvatten anläggs och gröna korrider bevaras så att arter kan förfytta sig. 

*Ett system för att lagra elen från föreninges solcellsanläggning i återanvända bussbatterier. 

Dessutom testar man en helt ny klimatförbättrad betong med 30 procent mindre utsläpp av koldioxid. 

– Vi kravställde en helt ny betong som är klimatsmart efter att ha gjort vår läxa med livscykelanalyser. Det som är roligt är att vi ser att det får många efterföljare och att betongbranschen har vaknat till. Jag tror att vi har inspirerat branschen i ganska stor omfattning och vi ser många initiativ som har kommit efter Viva. 

Nytt hållbarhetsverktyg för Riksbyggen
Att tilldelas pris som Årets miljöbyggnad beskriver Anders Johansson som fantastiskt. 

– Det blir ett kvitto på att vi har gjort mycket bra. Det är väldigt tufft att driva ett sådant projekt där branschen traditionellt sett är väldigt målinriktad i sina idéer. Det kräver mod, kontinuitet och tålamod. Det är också extra roligt att vi som enda nominerade bostadsprojekt konkurrerar ut de andra projekten. 

Arbetet med Viva har också resulterat i att man inom Riksbyggen har tagit fram ett hållbarhetsverktyg som nu används i alla projekt. 

– Med det kan vi mäta och kravställa oss inom hållbarhetens alla områden, som energi, miljö, material, mobilitet, social hållbarhet och ekosystemsanalyser. Vi är jättestolta över att det används i alla Riksbyggens projekt. Det gör att vi kan tala om att bygga hållbart på riktigt. 

Den sociala hållbarheten har också varit en viktig del genom hela projektet. Till exempel har lägenhetsstorlekarna minskats något för att skapa mer utrymme för gemensamma ytor.

Läs mer om Riksbyggens arbete att bygga klimasmart här

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?