ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Riksbyggen

Hållbarhet ett ökande krav i fastighetsbranschen

Hållbarhetsfrågor är mer aktuella än någonsin, inte minst inom fastighetsbranschen där omgivningen börjar ställa hårdare krav när det kommer till ett hållbart och socialt ansvarstagande. Riksbyggen totalförvaltar sedan 2012 hyrehus för SEB Investment Management AB som sätter stor vikt vid hållbarhet i alla led.

–– Vi har en ambition att driva miljö- och hållbarhetsfrågor framåt med vår förvaltning och då är det viktigt att våra samarbetspartners också tänker likadant, säger Lulu Valevie, portföljförvaltare på SEB Investment Management AB

Läs mer om förvaltning för företag och fastighetsägare

Enligt Boverket har bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan ökat sedan 2015. Den står för en betydande del av samhällets miljöpåverkan, med ökade utsläpp av växthusgaser, kväveoxider, partiklar, avfall, energi- och kemikalieanvändning. Därför är det viktigt att företag inom sektorn arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor.

Riksbyggen utsågs nyligen till branschens mest hållbara företag 2018 enligt Sustainable Brand Index B2B.

– Våra kunder tycker att hållbarhetsfrågor är oerhört viktiga och vi vill såklart i möjligaste mån visa dem att det för oss också är en självklarhet med att ta ett miljö- och samhällsansvar. Riksbyggen har i dag integrerat hållbarhetsarbetet i bolagets olika processer och rutiner, säger Tommy Kjellén, kundansvarig fastighetschef på Riksbyggen.

Nya krav på hållbarhet 
En av Riksbyggens kunder är SEB Investment Management AB:s bostadsfonder Domestica med hyreshus i ett flertal svenska städer. Riksbyggen har varit totalförvaltare av fondernas fastigheter sedan den första fonden startades 2012. Arbetet inkluderar allt från drift och underhåll till uthyrning, ekonomisk förvaltning och projektledning vid nyproduktion.

Hållbarhet har utvecklats till att bli en grundläggande del även inom finansbranschen. EU vill bland annat att hållbarhet blir ett reglerat område vid investeringar och en ny lag kommer att träda i kraft inom en snar framtid.

– Inom SEB Investment Management finns en ambition att vara med och driva utvecklingen framåt när det kommer till att skapa mer levande och hållbara städer och samhällen. Hållbarhetstänket präglar allt från ägande, förvaltning, utveckling av befintliga bestånd till investerarrelationer samt medarbetare och då är det viktigt att våra samarbetspartners också tänker likadant, säger Lulu Valevie.

Gemensamma mål varje år
Hållbarhetsarbetet är idag en central och integrerad del i fond- och fastighetsförvaltningen.  Årliga mål sätts i samverkan mellan Riksbyggen och Domesticafonderna där arbetet är uppbyggt kring tre områden: miljö, socialt ansvar samt styrning och kontroll.

– Tillsammans med kunden har vi bland annat placerat ut solceller på alla tak i nybyggnationer. Vi ser till att alla hyresgäster behandlas lika, oavsett inkomst eller ålder och att andra aspekter såsom utemiljö hålls i skick för att trivseln och viljan att stanna längre ska öka, avslutar Tommy Kjellén.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer