1515
Innehåll från RiksbyggenAnnons

ABBA-profilens flytande hotell som är självförsörjande på färskvatten och energi

Slottsholmen on Water i Västervik är till stor del självförsörjande vad gäller färskvatten och energi. Riksbyggen har fått uppdraget att sköta den ultramoderna tekniska utrustningen runt avsaltning, solelproduktion, ventilation och tillvaratagande av spillvatten. 

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa företag med fastighetsförvaltning 

För drygt ett år sedan öppnades dörrarna till ABBA-profilen Björn Ulvaeus och ALM Equitys omtalade hotellprojekt Slottsholmen on Water. Det flytande hotellet, som ligger vid hamnen i Västervik, har en stark hållbarhetsprofil och man värnar bland annat om det vatten som omringar byggnaden

– Slottsholmen on Water är nog världens mest miljövänliga hotell. Ostkusten brukar ha problem med lågt grundvattenstånd när solen lyser som mest på sommaren och just då kan vi inte använda all el som taket producerar. Vi gör vatten med hjälp av överskottsenergin, tänkte jag, och så blev det. Östersjöns bräckta vatten lämpas sig väl för avsaltning, säger Björn Ulvaeus.

– Tanken med Slottsholmen on Water har från början varit att erbjuda något extra, både när det gäller gästernas upplevelse men även när det gäller hållbarhet. Med en egen avsaltningsanläggning och solpaneler för produktion av egen el vill vi minska hotellets påverkan på miljön. Underhållet av dessa är avgörande för att vi ska få full effekt av våra hållbarhetssatsningar, tillägger Anna Ulvaeus, vd, Slottsholmen.

Rätt i tiden

Niklas Karlsson, som är arbetsledare på Riksbyggens fastighetsförvaltning, berättar att Riksbyggen är väldigt glada och stolta över förvaltningsuppdraget som de fått från Slottsholmen on Water.

– Att sköta avsaltningsanläggningen, som bland annat innebär att byta filter och provtagningar av vattnet, är ett unikt uppdrag som känns väldigt rätt i tiden. I och med att grundvattennivåerna är så låga, känns det bra att havsvatten omvandlas till dricksvatten. Förutom den biten ansvarar vi även för tillsyn av ventilationen samt hotellets driftutrymmen. 

Tillgängliga dygnet runt

En av anledningarna varför Slottsholmen on Water valde Riksbyggen som förvaltare var att bolaget kan erbjuda jour. För hotellet var det avgörande eftersom dess vattenförsörjning hänger på att avsaltningsanläggningen fungerar som den ska. 

– Än så länge har vi bara behövt rycka ut akut en gång och då var det en givare som ställde till så att systemet blev överfullt. Då fick vi snabbt koppla om rören för att säkerställa vattenförsörjningen med kommunalt vatten, säger Niklas Karlsson och tillägger:

– Att vi är tillgängliga dygnet runt är en stor trygghet för våra kunder som alltid kan få tag på oss om något händer. 

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?