1515
Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Rädda kassan – så billigt och enkelt får du ett bra grundskydd mot bolagskapning

Antalet ID-kapningar är fortsatt högt i Sverige – och med några snabba och enkla grepp kan kriminella som stulit din identitet tömma ditt bolags kassa. Men det går att undvika.

– Det är väldigt billigt att skaffa sig ett grundläggande skydd mot bolagskapningar, säger Henrik Kristensen, vd på Reguity Group.

Enligt en undersökning från Sifo 2019 uppger 2,2 procent, eller 166 000 svenskar, att de fått sin identitet kapad.

Har kriminella lyckats kapa en företagares identitet är steget sedan enkelt till att fullfölja en bolagskapning.

I korthet fungerar bolagskapning så att en bedragare avregistrerar ett bolags vd eller styrelse hos Bolagsverket. De verkliga befattningshavarna ersätts av kriminella som nu förfogar över företagets tillgångar och därmed kan teckna avtal, flytta pengar och beställa varor – och plundra bolagets kassa.

Henrik Kristensen är vd på Reguity group, där Nordiska Värdepappersregistret (NVR) som hjälper små- och medelstora företag att föra aktiebok online, ingår. Han har på nära håll sett effekterna av bolagskapningar, där företagare förlorat enorma belopp.

– Antalet drabbade är högre än statistiken visar. Många skäms och och vill inte göra en polisanmälan, säger han.

Finns bra skydd

Reguity Group är delägare i Global23, som specialiserat sig på att hjälpa företagare mot ekonomiska brott, både med säkerhetstjänster och försäkringar.

Bland tjänsterna finns bevakning av bolagsengagemang där man omedelbart underrättas ifall det sker förändringar kopplade till personnummer hos till exempel styrelsemedlemmar eller andra nyckelpersoner i företag, både sitt eget och hos kundföretag eller underleverantörer.

– Det här är ett billigt, grundläggande skydd för att veta om en kapning är på väg att ske. Det kostar några hundralappar per år, säger Henrik Kristensen.

Han menar att många företagare i Sverige inte förstår vilken fara de utsätts för utan ett sådant skydd.

– Kunskaperna om dessa risker är generellt ganska små hos många företagare. Om man drabbas och det länsats pengar så är chansen väldigt liten att man får tillbaka dem, säger han.

Fakta

Reguity Group AB är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Läs mer på www.reguity.com

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?