Annons
Innehåll från RecyclaAnnons

Återvinningsbolagets lösning som gör gott för miljön- och plånboken

Sebastian Tamm är vd för Recycla, som har en omfattande samarbete med butikskedjan Jula.
Sebastian Tamm är vd för Recycla, som har en omfattande samarbete med butikskedjan Jula.

Sedan lång tid tillbaka har butikskedjan haft ögonen öppna för investeringar i företag som har en profil inom miljö- och energiområdet.

– Recyclas idé om att jämföra olika alternativ för återvinning och avfallshantering är en intressant lösning som är bra både för miljön och plånboken, säger Maria Ragnarsson, sustainability manager på Jula.

Hitta bästa återvinningslösningen – för både plånbok och natur! 

Att minska klimatavtrycket är en central del i Julas hållbarhetsstrategi. Butikskedjan arbetar kontinuerligt med att se över sina avfallsströmmar med fokus på effektivitet och en hög återvinningsgrad. 

– Samarbetet med Recycla ser vi som ett ytterligare steg i att se över möjligheterna till förbättringar, säger Maria Ragnarsson.

Som första steg planerar Jula att med Recyclas hjälp göra en representativ kartläggning av ett mindre antal varuhus för ytterligare effektivisering och ökad grad av materialåtervinning.

– Vi har förhoppningar att Recycla kan bidra till vår strävan att minska vårt klimatavtryck och öka vår återvinningsgrad på ett effektivt och hållbart sätt, säger kvalitetschefen Göran Martinsson.

Han konstaterar att han ser potential i Recyclas specialistkunskap.

– Vi har förstått att Recycla har hög kompetens inom traditionell avfallshantering men även att de blickar framåt genom en digitaliserad process. Det kan ge oss nya återvinningsmöjligheter där inte minst effektivare logistik är avgörande. 

Målmedvetet minskat reklamationerna

Största påverkan för positiv hållbarhet får man, enligt Göran Martinsson, genom att begränsa avfall som annars uppstår när produkter inte nyttjas fullt ut. Ett viktigt steg är att höja produktkvaliteten för att uppnå längre livslängd och minska reklamationer, men också genom att ta hand om reklamationer på ett ansvarsfullt sätt. 

– Här spelar vårt nya kvalitetscenter en viktig roll med modernt testlabb där alla nya produkter passerar för godkännande, men vi har även en modern verkstad för reparation av produkter. Dessutom har vi en rationell recycle-avdelning som räddar en stor andel reklamerade produkter till återbruk och där det inte är möjligt blir det materialåtervinning genom fraktionering. 

Jula har genom målmedvetet arbete och investeringar kraftigt minskat reklamationer under de senaste sju åren. 

Nu hoppas man kunna ta arbetet vidare.

– Vår förhoppning är att Recyclas plattform ska bidra till att underlätta för privatpersoner och företag att materialåtervinna på ett enkelt, effektivt och hållbart sätt, avslutar Maria Ragnarsson.

”Banbrytande projekt”

Sebastian Tamm, vd för Recycla, tycker att det spännande att man kommit en punkt på sin resa att digitalisera avfallsbranschen att man nu samarbetar med bolag som bland annat Jula. 

– Vi hjälper som, många känner till, allt från privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag via vår boknings- och jämförelsetjänst, men det här konceptet som vi har tagit fram tillsammans med Jula är banbrytande. Just nu är vi väldigt försiktiga med vilka bolag som vi väljer att samarbeta med eftersom vi verkligen vill säkerställa att ambitionsnivån kring ett hållbart företagande håller samma höjd som Jula.

Jula Holdings går in som delägare i Recycla – läs mer här 

 

Mer från Recycla

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recycla och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera