Annons
Innehåll från PrologisAnnons

Med siktet inställt på klimatneutrala logistikfastigheter

För elfte gången finns de med på den prestigefulla listan över världens mest hållbara företag ‒ Global 100. Nu driver de utvecklingen mot klimatneutrala logistikfastigheter. För logistikfastighetsbolaget Prologis har hållbarhet länge varit en drivande och självklar del av verksamheten.

Efterfrågan på logistikfastigheter är hög i Sverige. Pådrivet av exempelvis e-handelns behov av lagerhantering är nu vakansgraden i branschen på historiskt låga nivåer, särskilt i viktiga logistiklägen. Något som driver på nybyggnadstakten.

– Hållbarhet börjar bli en hygienfaktor i branschen, men vi vill tillsammans med våra kunder ta utvecklingen ett steg till. Så vi har byggt vår första klimatneutrala logistikfastighet, säger Gunnar Gillholm, Vice President, Market Officer på det globala logistikfastighetsbolaget Prologis.

Den klimatneutrala fastigheten är en nybyggd logistikanläggning i Tyskland, som utvecklats i nära samarbete med kunden L'Oréal. Byggnaden är på över 100 000 kvadratmeter en mängd tekniska lösningar utöver energisparande isolering och smart LED-belysning.

Byggnaden har bland annat 7 400 solceller med en maxeffekt på 2 mW och kompletterande vindkraft som tillför extra energi. På taket odlas även växter som både fungerar som fågelhabitat och kontrollerar vattenflödet ut i dagvattnet. Byggnaden återvinner också regnvattnet för det vatten som används i byggnaden.

– Tillsammans med kunden har vi kunnat ta allt ett steg längre och det är så det måste vara. Projektet visar hur långt man kan komma idag med en kund med verkligt höga ambitioner, säger Gunnar Gillholm.

Det tyska exemplet skulle kunna tillämpas i Norden om kunden har den ambitionen. Delar tillämpas redan idag. Här byggs Prologis alla nya anläggningar med BREEAM ”Very good” som standard, smart och energisnål LED-belysning. De är också byggda för solcellsanläggningar om kunden önskar.

– För solceller är faktiskt det svenska regelverket ett av hindren. Den tyska anläggningen på 2 mW är hela åtta gånger större än många av dagens svenska anläggningar. Men med ett annat regelverk skulle vi sannolikt kunna se fler anläggningar likt den tyska även här i Sverige, säger Gunnar Gillholm.

En växande mängd nya logistikfastigheter innebär en stor miljöbesparande potential. Dagens logistiklokaler ska ju inte bara värmas upp och underhållas, de innehåller också ofta en stor mängd eldriven teknik som exempelvis truckar, automatiserad lagerhantering, autonoma fordon och fler robotar för att bara ta några exempel. För Prologis som hanterar hela kedjan, från byggnation, uthyrning och förvaltning, är det uppenbart att det finns mycket att vinna på att byggnaden bli mindre beroende av extern el.

– Det finns idag områden i Sverige som har problem med elförsörjningen till nybyggda fastigheter. Här finns stora möjligheter att utnyttja ytorna till att producera maximal effekt, bara regelverken tog hänsyn till möjligheterna, säger Gunnar Gillholm.

Prologis styrka är att vi är aktiva i 19 länder och har en mycket platt organisation, vilket gör det lätt utbyta kunskaper och erfarenheter länderna emellan, menar Gunnar Gillholm. Det har gynnat de svenska kunderna som kunnat få lösningar som redan testats på annat håll i världen. Men det finns lösningar som ännu inte nått hit.

– Här i Sverige har vi varit sämre på att utnyttja den mängd av lösningar som finns tillgängliga kring vattenhantering. Exempelvis att kontrollera vattenavrinning till dagvattnet från fastigheterna stora takytor eller att återvinna regnvattnet från taken inne i fastigheterna. Där finns det mer att göra, säger Gunnar Gillholm.

Fakta Prologis

Prologis har etableringar i Stockholm, Göteborg, Norrköping, Jönköping, Örebro och Eskilstuna

Förvaltar nära 90 miljoner kvadratmeter globalt varav över 800 000 kvm i Sverige

Finns i 19 länder på fyra kontinenter med över 4 600 fastigheter

Bland kunderna: Amazon, DB Schenker, Sellpy, GöteborgsOperan, DHL, UPS

www.prologis.se

Mer från Prologis

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prologis och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?