Annons
Innehåll från ProfilgruppenAnnons

ProfilGruppen involverade medarbetarna i satsning på ny hållbar anläggning

ProfilGruppen har grundats på hållbarhet ända sedan bolagets start för drygt 40 år sedan. Nu har de tagit nästa steg i sitt miljöarbete genom sin nya produktionsanläggning för strängpressade aluminiumprofiler i småländska Åseda. Genom att involvera sina medarbetare i projektet har de skapat en anläggning som ligger i framkant både gällande teknik, arbetsmiljö och energiförbrukning.

ProfilGruppen har producerat strängpressade aluminiumprofiler till kunder både i Norden och övriga Europa sedan 1981. I småländska Åseda tillverkas delar till allt från möbler till byggnader och fordon. Aluminium i sig är ett material med flera miljömässigt positiva egenskaper – det är lätt, hållbart och kan återvinnas till 100 procent. När man startade projektet att bygga en helt ny anläggning var det viktigt att lägga fokus på medarbetarengagemang, arbetsmiljö, säkerhet och energibesparingar.

– Bakgrunden till projektet kommer från en stark tillväxt och ökad efterfrågan på våra produkter. Vi valde att bygga en ny anläggning i Åseda där våra övriga anläggningar finns och där vi har en enorm kompetens bland våra medarbetare. Genom att bygga helt nytt fick vi chansen att tänka hållbarhet i alla delar och det var en självklarhet att engagera vår personal, säger Ulrika Svensson, HR-chef på ProfilGruppen.

Unik involvering av medarbetare

Det som var verkligt unikt i projektet var just den tidiga involveringen av medarbetare i nyckelpositioner, berättar Lars-Göran Nilsson, Projektansvarig på ProfilGruppen.

– Syftet var att de skulle kunna ha inflytande över sin arbetsmiljö gällande allt från maskinöversikt till ögonkontakt med kollegor och säkerhet. För ökad säkerhet har vi arbetat med den senaste tekniken inom mjukvara och intelligenta lösningar. Exempelvis optiska sensorer istället för fysiska staket.

Anläggningen utmärker sig också genom lösningar som bidrar till en ökad produktivitet. Möjligheten att cykliskt producera långa längder av produkterna medför mindre svinn.

Genom att använda modern teknik har man även lyckats få ner energiförbrukningen per producerad enhet. Hög automationsgrad och utvecklade maskinsäkerhetslösningar gör att operatörer kan ägna sig mer åt att fokusera på kvalitet, produktivitet och förbättringar istället för traditionell maskinövervakning.

Energieffektiviteten har också fått stort utrymme i projektet, förklarar Lars-Göran Nilsson.

– All el som vi använder i vår tillverkning kommer från vattenkraft, men vi anser ändå att energieffektivisering är viktigt. Utöver energisnåla maskiner har vi satsat på att kunna återanvända överskottsenergin genom att lagra den i berggrunden och har för det borrat 33 hål om 300 meter vardera. Vi kallar det närvärme och ser möjligheter att använda det till uppvärmning av kommande fastigheter på området, egna eller andras.

Lokalt samarbete

Den lokala samverkan har haft stor inverkan på projektet. Hela 96 procent av fastighetsbyggets leverantörer har varit lokala företag som ProfilGruppen samarbetat med under projektets gång.

– Det finns en enorm laganda i Åseda. Jag har faktiskt aldrig tidigare sett denna nivå av samverkan mellan små industrier och företag, avslutar Lars-Göran Nilsson.

EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från Profilgruppen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Profilgruppen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?