Innehåll från PostnordAnnons

Så använder PostNord AI i vardagen: ”En stor transformation”

Artificiell intelligens finns i de allra flesta industrier i dag i olika former, och olika tekniker och användningsområden fortsätter att växer fram allt mer. Hos PostNord är AI en vital del av processen, och enligt deras Head of Value Streams, Jenny Boman, går de i bräschen för att driva utvecklingen framåt.

– Vi är mitt i en stor transformation som kommer bli mycket intressant att följa.

Under förra året var skriverierna gällande de så kallade Kinapaketen många till antalet, när en förhöjd avgift infördes vid internetköp av varor utanför EU. I samband med att en specialiserad lösning togs fram för att sänka kostnaderna togs en annan fram, både för att förenkla och snabba på processen när en vara kommer in.

– Vi förbättrade ett system med Machine Learning som nu fotograferar samtliga paket och teckentolkar informationen så att vi kan ta med den till Tullverket, i en helt automatiserad process. Skulle det vara handskrivet på ett paket kan den läsa genom det och förstå även det. Successivt blir den dessutom smartare och smartare, säger Jenny Boman, Head of Value Streams på PostNord.

För de de mer besvärliga breven finns även människor till hands för att säkerställa att all information blir korrekt. Jenny Boman berättar att det finns många utmaningar kring just teckentolkningar; i form av olika handstilar, och i dessa fall även kinesiska tecken.

– IT-systemet måste ju också förstå att ett brev på kinesiska har informationen på andra ställen än de andra breven som den är van vid. I Kina skriver man ju på ett helt annat sätt.

En stor transformation

På PostNord finns i dag många olika legacy-system, och de ställer därför om hela sin produktion från att vara processdriven till datadriven. Detta är ett enorm arbete att utföra menar Jenny Boman, och de har nu påbörjat att implementera AI i de arbetsprocesser som i dag är datadrivna.

– Vi är mitt i en stor transformation med AI som kommer bli mycket intressant att följa. Det är en transformation mot spjutspetsen och vi är långt ifrån färdiga ännu – vi är mitt i. Ur ett allmänt perspektiv är det lätt att tro att vi som bolag är stora, statliga och långsamma, men det är vi verkligen inte. Som bolag har vi en fantastisk förändringstakt och en enorm vilja, och jag måste helt ärligt säga att jag aldrig varit på ett liknande bolag ur den aspekten.

Den kraften och viljan som de besitter är något som Jenny Boman menar kommer vara tongivande i den stora transformationen som väntas, och med hjälp av sin teknik vill de vara delaktiga i att stimulera AI:s framåtskridande. Förutom i sitt interna arbete använder sig PostNord av AI för att förbättra sina kunders upplevelse.

– Vi experimenterar med att man med hjälp av röstassistenter ska kunna skapa frakthandlingar via vår applikation. Behöver man kontakta oss har vi väldigt många chatbotar som väl kan ta hand om det problem du behöver hjälp med.

Utbildar sig själva

Med visionen om att vara en modern arbetsgivare jobbar PostNord även mycket med självstudier för de anställda. Detta för att de ska kunna utbilda sig själva genom att på ett aktivt sätt söka kunskap, och samtidigt har deras teknikmedarbetare som krav att alltid utvecklas genom av läsning, webbinarier och information från nätet.

– Många företag erbjuder sina anställda att gå på olika kurser, men vi vill att man ska gå på egna kunskaper och lära sig på egen hand. Man inser som medarbetare att den roll man har kanske inte finns kvar om ett halvår, och att man måste utveckla sig för att kunna flytta vidare inom bolaget, säger Jenny Boman och avslutar:

– Det är häftigt att kunna förflyttas beroende på kompetens. Det gamla traditionella sättet att lära sig på ger en viss del, men man måste i dagens omfattande teknikvärld lära sig mycket nytt på egen hand. Fixar man inte det får man det ganska tufft.

Läs mer om PostNord här

Mer från Postnord

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Postnord och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?