ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Polygiene

Från fast fashion till långlivade kvalitetsplagg

  • Kläder är kul, men köp med både hjärtat och hjärnan.

Idag köper vi i snitt 60 procent fler klädesplagg och kastar dem nästan dubbelt så fort jämfört med för femton år sedan. Tillverkningstakten är nu 80 miljarder plagg per år globalt – över 10 plagg per person på jorden. Detta orsakar miljöförstöring och 10% av världens totala koldioxidutsläpp. Överkonsumtionen måste upphöra och livslängden på plaggen öka. 

Svenska Polygiene ökar genom sin textilbehandling livslängden – behandlingarna minskar uppkomst av bakterier och olika sorters odör. 

Klimatpositiv livscykel

Genom att hejda bakterietillväxt och odörer i allmänhet minskar behovet av att tvätta. En extern genomgång av forskningen har slagit fast att om man bara hoppar över var tionde tvätt så ger det en rejält minskad miljöpåverkan. I ett vanligt hushåll med fyra personer blir det lika mycket som om du skulle byta från en vanlig bil till en hybridbil. Och då räknas bara vinsten från tvätten, effekten blir ännu större om plagget används längre innan det återvinns eller slängs. 

”Många ryggar när vi berättar att man lätta kan ha samma strumpor en hel vecka. Vi är programmerade sen barnsben att tycka det är äckligt – men utan bakterier finns det egentligen inget där att äcklas över” säger Mats Georgson, marknadschef på Polygiene. ”Ingen dammsuger sitt hem varje dag eller borstar tänderna var tionde minut. Varför ska vi tvätta mer än nödvändigt när miljön tar stryk av det?” fortsätter han.

Tvättarna dödar dina kläder

Klädindustrin räknar plaggens förväntade livslängd i antal tvättar. Även om man konstruerar plagg för att klara 30-50 tvättar slängs de ofta tidigare än så. Men ingen köper ju en bil med inställningen att man ska skrota den när man tröttnat på färgen. Varför ska kläder behandlas så? Tvätta mindre, vårda plaggen och sälj på second hand när du tröttnat. 

Ny produkt

Nyligen lanserades PolygieneOdor Crunch, en helt ”grön” teknik som bryter ner molekyler som ger dålig lukt så attdin näsa inte kan uppfatta dem. Biprodukterna är endast vatten och koldioxid. För detta belönades de med 2019 års hållbarhetspris av Scandinavian Outdoor Group. Idén här är att det inte bara är bakteriebaserade lukter som gör att man vill tvätta ett plagg – unkna dofter, stekos och tobaksrök gör ju sitt. Där kompletterar man tekniken på detta sätt.

”Det är bråttom att göra textilbranschen mer hållbar men vi sitter faktiskt på lösningen på ett jätteproblem”, avslutar Mats. 

Läs mer om Polygiene på www.polygiene.com och mer om miljöpåverkan av en enda tshirt från https://ed.ted.com/lessons/the-life-cycle-of-a-t-shirt-angel-chang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polygiene och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer