Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från Piteå KommunAnnons

”Vi vill förenkla mötet med medborgare och näringsliv”

Flygfoto över Haraholmens industriområde. Foto: Andreas Mårtensson
Flygfoto över Haraholmens industriområde. Foto: Andreas Mårtensson

Piteå kommun vill effektivisera verksamheten för samhällsbyggnad. Ett led i utvecklingen är att använda befintliga resurser till att skapa maximal kundnytta, både för medborgare och nya företag i regionen.

Sveriges kommuner står idag inför stora utmaningar då man förväntas leverera tjänster av hög kvalitet med allt knappare resurser. Kommunerna behöver därför vara proaktiva och skapa förutsättningar för att arbeta mer innovativt.

Verksamheten för samhällsbyggnad i Piteå kommun syftar till att möta framtiden med rätt förutsättningar. Med verksamhetsutvecklingsprojektet SAMBO placerar man människan i centrum genom införandet av aktivitets- och tillitsbaserade arbetssätt i nya kontorslokaler. 

– Flytten är en del i ett internt förändringsarbete med målet att förbättra samverkan och processer för samhällsutvecklingen. De nya lokalerna möjliggör en större kunskapsbank, och när människor med olika bakgrund och kompetenser kan mötas och samverka främjas också innovation och utveckling, säger Emma Lundbäck Wredenberg, projektledare, SAMBO, Piteå kommun.

”Vi arbetar för att hjälpa människor att förverkliga sina drömmar”

Den nya arbetsmiljön ger även Piteå kommun möjligheter att utveckla sina tjänster för att bättre kunna möta och skapa nytta för medborgarna.

– I vår förvaltning arbetar vi för att hjälpa människor att förverkliga sina drömmar, oavsett om det handlar om boende, utbildning, arbete eller företagande. Ett led i att möjliggöra det är att förenkla medborgarnas ärenden hos oss. För oss innebär det att arbeta mer digitalt och utveckla våra arbetsmetoder och samarbeten, säger Emma Lundbäck Wredenberg och tillägger:

– Vi är nu i övergången till ett aktivitetsbaserat arbetssätt, vilket innebär att miljön ska främja det arbete vi vill utföra, och inte tvärtom. Enligt senare studier stöder också arbetssättet samarbete och flexibilitet bättre än traditionella kontorsmiljöer. 

Nytt industriområde med grön profil

En viktig del i att också förenkla mötet med näringslivet är investeringsprojektet Haraholmen som är på väg att bli ett nytt grönt industriområde i regionen. 

Enligt Martin Lindberg, enhetschef vid planeringsavdelningen på Piteå kommun, har det geografiska läget med hamn, järnväg, vindkraft och närhet till E4:an goda förutsättningar att bli ett klimatsmart och kostnadseffektivt transportnav för tillväxt:

– Vi är på god väg med etableringen av nya företag vid Haraholmen samtidigt som vi ser ett fortsatt stort intresse för regionen i stort. För att nämna några exempel har Lindbäcks byggt Europas modernaste husfabrik här, medan Sunpine satsar närmare 250 miljoner kronor på utökad produktion av biodrivmedel.

– SAMBO och Haraholmen är ett målmedvetet samlat initiativ för att vi ska kunna vara en attraktiv arbetsgivare och ort, men också lättillgänglig mötesplats för så väl medborgare som företag, avslutar Jan Johansson, förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen på Piteå kommun.

Fakta: 

Piteå kommuns samhällsbyggnadsförvaltning är en bred verksamhet som bland annat ansvarar för detaljplaner, bygglov och trafikplanering i kommunen. Förvaltningen arbetar också med traditionella mjuka värden i form av arbetsmarknadsfrågor, vuxenutbildning och flyktingmottagning. 

Mellan 2015 och 2020 satsar Piteå kommun, näringslivet, EU och region Norrbotten tillsammans omkring en miljard svenska kronor på olika verksamheter vid Haraholmen med syfte att främja etableringen av nya företag. Läs mer på www.pitea.se

 

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera