1515
Annons
Innehåll från Piteå KommunAnnons

Piteå visar vägen för gröna boenden

Flygfoto över centrala Piteå.
Flygfoto över centrala Piteå.Foto:Maria Fäldt

Den gröna omställningen för med sig en historiskt stor satsning på fossilfri industri. Inte mindre än 1 000 miljarder kronor ska investeras i norra Norrland. I satsningens spets ligger Piteå, där flera miljösatsningar redan genomförts eller är planerade. 

Att ständigt utveckla hållbarhetsarbetet har länge varit en självklarhet i Piteå. Satsningar inom bland annat vindkraft har satt staden på världskartan när det kommer till förnybar energi, och mer inom miljöteknik är att vänta.

– Den gröna industrialiseringsvågen har dragit med sig fler människor till Norrland – och därmed skapat ett behov av fler bostäder. Därför pågår nu ett projekt inom stadsutveckling i ett område precis öster om stadskärnan: ett vackert läge med skogen och vattnet runt hörnet. Det finns fantastiska möjligheter för god livskvalitet, säger Jan Johansson, chef för samhällsbyggnad på Piteå kommun.

Målet är att utveckla ett nytt attraktivt område med beblandad bebyggelse där medborgarna har gång- och cykelavstånd till Piteå centrum.

När området är färdigbyggt 2030 ska det ge plats åt cirka 600 bostäder för 1 000–1 400 invånare. Fokus för projektet är att göra det enkelt för Piteåborna att leva hållbart.

Läs mer om Stadsutveckling Öster och våra projekt

– Området kommer präglas av social sammanhållning, delaktighet och främja tanken om att alla kan bidra till en hållbar framtid. Bara genom att bosätta sig öster om stads- kärnan har man tagit ett stort kliv mot en håll- bar livsstil, då bostadsområdet byggs med ett tänk kring minskad miljö- och klimatpåverkan. Konceptet kallar vi för ”smart stad”, säger Jan Johansson.

Just nu pågår utvecklingen av projektets hållbarhetsaspekt och Piteå kommun är i full färd med att definiera vad konceptet smart stad innebär, eftersom det är relativt nytt i norra Sverige. Något som inte är öppet för diskussion är målsättningen: att bidra till målen för Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

– I samband med att vi växer som region vill vi bli ledande inom hållbarhetsfrågor och attraktionskraft. Vi hittar sätt att leva våra liv fullgott men klimatneutralt. För att göra det samarbetar vi med olika startups, entreprenörer och byggfirmor. Tillsammans skapar vi möjligheter gällande allt från återvinning till smarta energilösningar. Vår fjärrvärmeproduktion består till 99 procent av restvärme från industrin, vi har ett uppbyggt IoT-nät och väl utbyggd infrastruktur i övrigt vilket gör det enkelt att bidra till en hållbar framtid, säger Jan Johansson. 

Läs mer om Piteås näringsliv 

Andra satsningar som görs i Piteå är utbyggnaden av industriparken Haraholmen som är förberedd för industrietableringar, byggandet av mer än 2 000 nya bostäder till år 2030 och Europas största vindkraftsatsning. 

VISSTE NI ATT…
Piteå är en metropol för idrott med föreningar som Piteå IF, Piteå Elit och Piteå Skidskytteförening som har högsta meriter på såväl nationell som internationell nivå. 

Läs mer på Piteå.se

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera