1515
Innehåll från Piteå KommunAnnons

Därför är Piteå Norrlands gröna nav

För att bromsa klimatförändringarna och nå FN:s globala klimatmål krävs en omställning. Här har Sveriges kommuner en avgörande roll som på lokal nivå kan påverka mycket. I Piteå kommun har flera miljösatsningar gjorts och det är inte utan anledning som staden är Norrlands gröna nav.

I Piteå kommun har hållbarhetsarbetet alltid varit en självklarhet. Näringslivsavdelningen arbetar ständigt med att attrahera både interna och externa företag som har en hållbarhetsprofil – nationellt såväl som internationellt. Och onekligen lyckas de. Stina Johansson, etableringsansvarig på Piteå kommun, menar att Piteå är stekhett för entreprenörer. 

– Vi är uppvaktade av flera olika aktörer från hela världen – allt från Australien och USA till företag i Europa. För oss är det viktiga att fortsatt hålla en hållbarhetsprägel på nyetableringarna, säger hon.

Kommunen har all anledning att vara stolta över sina gröna omställningar. I Piteå byggs en av Europas största vindkraftsparker med 1101 vindkraftverk, där första etappen med 300 verk är påbörjad. Vindkraftparken, Markbygd 1101, kommer att bidra med 6–8 procent till Sveriges totala energiproduktion. 

– Energisatsningarna har placerat Piteå på världskartan när det handlar om förnybar energi. Vi har förutsättningarna för en miljövänlig omställning och har gjort flera insatser som visar på att Piteå är Norrlands gröna nav, säger Stina Johansson. 

Läs mer om projektet Markbygd 1101 här. 

Haraholmen – imponerande industripark 

Ett av kommunens flaggskepp är Haraholmen som bland annat erbjuder en 340 000 kvadratmeter stor industripark och sjötransportmöjligheter. Dessutom har Haraholmen en god geografisk positionering, både nära Skellefteå och Northvolts batterifabrik, samt att det ligger bara 10 minuters bilfärd från Piteå centrum. 

– Arbetar man ute i industriparken tar man sig snabbt och enkelt in till Piteå centrum för en lunch. Därtill är det också goda logistikmöjligheter på Haraholmen med bland annat en elektrifierad järnväg intill vår hamn, Piteå Port & Hub, säger Stina Johansson. 

Läs mer om Haraholmens industriområde här.

Goda utbildningsmöjligheter

I Piteå är det inte bara företagandet som håller hög standard utan också utbildningsväsendet. I staden finns nämligen tre forskningsinstitut. Närmst i pipeline ligger en satsning som Luleå tekniska universitet gör, där de planerar för en stor forskningssatsning gällande vätgas belägen i Piteå. 

– De samverkar med flera lokala aktörer i regionen och det kommer att bli en häftig etablering där man tar höjd för tung, experimentell verksamhet, säger Stina Johansson. 

Hon beskriver Piteå som den perfekta platsen att bo på – av flera anledningar. Som Norrbottens främsta sommarstad, lockas årligen hundratusentals turister till orten som erbjuder både skärgård och nära till fjäll.

– Vi har fantastisk natur och du får mycket för pengarna om du vill bo och leva i Piteå. Här finns ett rikt kultur- och föreningsliv där mycket händer hela tiden. Det är den ultimata platsen, det är bokstavligen hit man kommer när man kommer hem, säger hon. 

Läs mer om att etablera och investera i Piteå kommun

Fakta:

Piteå är en kommun som växer och omformas. Här lever och verkar över 42 000 människor med mångfald som grund. Hit kommer årligen människor från hela världen tack vare närheten till allt – naturen, flygplatsen, staden, skärgården och varandra. Här satsar man på en hållbar skola för framtiden med forskning och det livslånga lärandet som grund. Piteås näringsliv är i ständig rörelse. Här finns stora aktörer med mod att satsa och små företag med starka idéer. Tillsammans utgör de ett starkt och varierat näringsliv i branscher såsom förnybar energi, tillverkningsindustri, besöksnäring, tjänstesektor samt kulturella och kreativa näringar. 

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?