1515
Annons
Innehåll från Phoenix ContactAnnons

Phoenix Contact möjliggör resan in i ett uppkopplat smartare samhälle

Med över 100 års erfarenhet inom anslutningsteknik och automationslösningar arbetar Phoenix Contact redan idag med morgondagens intelligenta produktion. För industriföretag har Phoenix Contact utvecklat ett koncept och ekosystem för gränslös automation. 

Industri 4.0 erbjuder effektivitet bortom traditionella rationaliseringsåtgärder. I takt med att automationsmarknaden ständigt utvecklats och globala trender som robotisering och digitalisering ser Phoenix Contact en ökande konvergens mellan de klassiska affärssystemen och IT- systemen med de system man använt på fabriksgolvet för att styra maskiner och robotgrupper. 

– Vi har följt de globala trenderna och har breddat vårt fokus från att tidigare mestadels fokusera på industriella automatiseringslösningar till att nu också jobba aktivt med andra sektorer som är arbetar med att höja sin automatisering- och digitaliseringsgrad. Till exempel aktörer inom energi-, fastighet-, och transportsektorn där det är minst lika viktigt att elektrifiera, säger Stefan Nordenfors, VD.

Phoenix Contacts vision är att bidra med rätt förutsättningar för ett helelektriskt samhälle. Ett samhälle där koldioxidbaserade energikällor så som olja, kol och gas exkluderas till förmån för förnyelsebar energi. 

– Med hjälp av ny teknologi, det man kallar sektorkoppling och Power-to-X klarar vi av en sund och hållbar tillväxt genom att använda förnyelsebar energi i både industriprocesser, drift av fastigheter och framdrift av fordon, säger Stefan Nordenfors. 

PLCnext ecosystem är ett koncept för industrivärlden som bidar till öppenhet, flexibilitet och samtidigt är både oberoende och skalbart. Koncepter bygger på tre delar:

* En hårdvaruplattform – Skalbar prestanda på en gemensam plattform 

* En användarcommunity – Användarna kan dela med sig av problemställning, lösningar och applikationer. 

* En egen appstore – En öppen handelsplattform för mjukvarufunktioner. Funktionerna är nedladdningsbara till andra PLCnext-enheter vilket innebär att användaren spar programmeringstid. Det möjliggör även för utvecklaren av mjukvarufunktionen att tjäna pengar på annat än den första utvecklingen till en specifik kund. 

– Det som är unikt med vår plattform är öppenheten för den som programmerar och ser till att en process fungerar. Tidigare har det inneburit att man varit låst i enstaka utvecklingsverktyg medan PLCnext tillåter att programmerare kan jobba i vilket programmeringsspråk som helst vilket är en förutsättning för Industri4.0 och den smarta fabriken, berättar Stefan Nordenfors. 

PLCnext har en öppen och säker kommunikation. Och det är just förmågan att kunna kommunicera med andra enheter inom den smarta fabriken som är nyckeln. I ett vidareperspektiv ska man kunna kommunicera även med externa parter i en integrerad värdekedja. Tar man det utanför Industri 4.0 och tittar i ett samhällsperspektiv finns ett enormt behov av datakommunikation i den sektorkoppling som kommer krävas för att till exempel kunna lagra och tillvarata överflödsproducerad energi från vind- och solkraft när det är gynnsamma förhållanden för att sedan kunna spara det för behov längre fram. Då krävs en plattform som obehindrat och öppet men samtidigt på ett datasäkert sätt kan kommunicera med alla former av anläggningar.

– Den absoluta nyckeln är öppenheten i kommunikationen och förmågan att hantera alla de olika protokoll som behövs för att kunna sy ihop en värdekedja som är fullt integrerad, både vertikalt och horisontellt, säger Stefan Nordenfors. 

Om oss
Med ledande anslutnings- och automationsteknik skapar vi lösningar för morgondagens värld tillsammans med kunder och partners. Var än den behövs – i infrastrukturen, E-mobility, för rent vatten, förnyelsebar energi och intelligenta försörjningsnät eller för energieffektiv maskin- och anläggningsbyggnad.

Vi åtar oss tekniska förändringar och deras associerade samhällsförändringar. Med nära 100 års erfarenhet i maskinbyggnation och automation arbetar vi redan idag med morgondagens intelligenta produktion.

www.phoenixcontact.se/plcnext

www.phoenixcontact.se/plcnexttechnology

www.phoenixcontact.com/plcnext/en/?

 

Mer från Phoenix Contact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Contact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?