Annons
Innehåll från Phoenix BiopowerAnnons

Svensk skog kan lösa energikrisen

Sverige har enorma resurser av skogsråvara och skogsavfall. Den kan vi använda för att öka stabiliteten och självständigheten i våra elsystem”, säger Henrik Båge, vd Phoenix BioPower.
Sverige har enorma resurser av skogsråvara och skogsavfall. Den kan vi använda för att öka stabiliteten och självständigheten i våra elsystem”, säger Henrik Båge, vd Phoenix BioPower.

Högeffektiv biokraft kan bli en viktig nyckel i energiomställningen. Den banbrytande teknik som Phoenix BioPower utvecklar innebär att fossil energi kan ersättas med förnybar samtidigt som elsystemet stabiliseras. 

De svarta rubrikerna om energikris och klimatkris duggar tätt, och att samhället står inför stora utmaningar som ställer krav på lika stora förändringar är de flesta överens om. Phoenix BioPower sitter på en del av lösningen i energiomställningen. Den teknik som företaget utvecklar kan ersätta fossil elproduktion från kol, gas och olja med planerbar och förnybar elproduktion med restprodukter från skogs- och trävaruindustrin. 

– Sverige har enorma resurser av skogsråvara och skogsavfall. Den kan vi använda för att öka stabiliteten och självständigheten i våra elsystem, säger Henrik Båge, vd Phoenix BioPower.

I ett hållbart skogsbruk blir en fjärdedel av den biomassa som framställs avfall som inte kan användas för högvärdiga produkter. Det avfallet används idag till bioenergi i kraftvärmeverk. men med traditionell teknik omvandlas inte ens en tredjedel av energivärdet till el. Med den teknik som Phoenix BioPower utvecklar för högeffektiv biokraft kommer mängden el från samma mängd bränsle i princip att fördubblas.

– Potentialen för högeffektiv biokraft är mycket stor. Fullt utrullad och baserat på befintlig biomassa, så kommer den att kunna den producera lika mycket el som kärnkraften gör idag, säger Henrik Båge.

Många fördelar med högeffektiv biokraft

Phoenix BioPower räknar med att driftsätta den första kommersiella storskaliga anläggningen för högeffektiv biokraft innan utgången av 2020-talet. En sådan anläggning kommer att kunna leverera el för ca 25 000 hushåll och fjärrvärme för 5 000 villor. 

– Med ett flertal sådana anläggningar i södra Sverige skulle elpriserna påverkas väldigt mycket. Jämfört med vind- eller kärnkraft så bidrar biokraft dessutom med viktig lokal planerbar produktion, och högeffektiv biokraft kommer både att minska behovet av överföringskapacitet och öka motståndskraften mot störningar i energisystemet, säger Henrik Båge.

– Tack vare kopplingen till fjärrvärme frigör biokraft effekt och energi. Den bidrar till ökad elproduktion och minskad elkonsumtion på en och samma gång. 

I höst planerar Phoenix BioPower en nyemission och med nytt kapital kommer teknikutvecklingen att accelerera ytterligare. Företagets framtid ser ljus ut.

– Omvärldsfaktorerna talar väldigt mycket i vår riktning. Den globala efterfrågan på lösningar som ersätter fossila bränslen är stor, och de politiska ambitionerna på såväl svensk- som europeisk nivå är starka. Förnybar elproduktion måste in i systemet, den måste vara planerbar och kunna leverera el när det behövs, där det behövs och så länge som det behövs. Med högeffektiv biokraft kommer Phoenix BioPower att bli en viktig del av energiomställningen, säger Henrik Båge.

Om Phoenix BioPower:

Phoenix BioPower grundades 2016 med syfte att utveckla och kommersialisera ny teknik för högeffektiv biokraft. Bolaget har idag ett team på 18 personer och har sedan starten säkrat upp till 150 MSEK direkt och indirekt för utvecklingen av tekniken. Utvecklingen sker tillsammans med bland annat KTH, RI.SE och TU Berlin. 

Läs mer om Phoenix BioPower här 

 

Mer från Phoenix Biopower

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Biopower och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera