Innehåll från Phoenix BiopowerAnnons

De vill ersätta kärnkraften med innovativ, grön teknik

Henrik Båge, vd Phoenix BioPower.
Henrik Båge, vd Phoenix BioPower.

Sverige och världen står inför en utmaning vad gäller klimat och utsläpp, och att nå de globala hållbarhetsmålen. På Phoenix BioPower utvecklar de ny teknik för högeffektiv, planerbar och förnybar energi som kan ersätta de fossila bränslena. – Det är särskilt brådskande i södra Sverige där behoven är som störst, säger Henrik Båge, vd Phoenix BioPower.

För att nå de globala klimatmålen behöver den fossila energin fasas ut och ersättas med förnybart. Efter en kraftig tillväxt av väderberoende elproduktion i Sverige och övriga Norden har stabiliteten i elsystemet försvagas kraftigt de senare åren. Det är ett stort dilemma i de delar av Sverige där man inte kan förlita sig på väder och vind.

– Det kan bli väldigt dyrt när det inte blåser och aktörer i södra Sverige måste fråga sig om de har tid att vänta på ny överföringskapacitet från norr. Vi vet att det finns ett stort och brådskande behov av högeffektiva lösningar för planerbar, förnybar kraftproduktion, i synnerhet för södra Sverige, men även Mälardalen, säger Henrik.

BTC-teknik kan ersätta kärnkraften

På Phoenix BioPower utvecklas BTC-tekniken; ett nytt sätt att producera el av skogs- och jordbruksavfall. Det är en högtrycksprocess där bränslet är skogsavfall som flis, grenar och toppar. Dessa trycksätts och värms upp till 900 grader vilket innebär att molekylerna bryts isär och blir till gas. Gasen matas i sin tur in i en gasturbin som driver en generator för att generera el. Värmen från restgaserna återanvänds i flera steg och kan slutligen användas för fjärrvärme eller system för koldioxidinfångning.

– Vi utvinner ungefär dubbelt så mycket el från samma mängd biomassa som dagens traditionella värmekraftverk, som fungerar mer som ångmaskiner, menar Henrik.

Med en anläggning som kan omvandla bränslet till el dubbelt så effektivt minskar beroendet av intäkter från värmeproduktion, vilket innebär att man kan planera sin produktion på ett unikt sätt när det gäller förnybar energi. 

– Utifrån dagens användning och tillgång på skogsavfall som bränsle i Norden skulle vi kunna ersätta den kvarvarande svenska kärnkraftsflottan, säger Henrik.

Nyemission i mars

Phoenix BioPower grundades år 2016 och har på kort tid blivit en viktig aktör i hållbarhetsbranschen, med många namnkunniga samarbetspartners och en teknik som adresserar 13 av FN:s globala mål för hållbar utveckling. I början av mars kommer de genomföra en nyemission i syfte att fortsätta enligt den utvecklingsplan som lades 2018 för att kommersialisera bolagets teknik och vara en viktig del i den globala energiomställningen.

– Vi utvecklar en teknik som kan ge förnybar energi där den behövs, när den behövs, avslutar Henrik.

Fakta

Phoenix BioPower utvecklar ny teknik för högeffektiv biokraft och storskalig elproduktion från vätgas. Tekniken bygger på förgasning av biomassa och förbränning i en gasturbin med hög andel ånga. Tekniken är skalbar från medelstora anläggningar (25 MWe) till mycket stora anläggningar (300MWe+) samt är optimal för vätgasförbränning och integration med system för koldioxidinfångning.

Läs mer på phoenixbiopower.com

 

Mer från Phoenix Biopower

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Biopower och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?