ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Pepins

Därför ska du investera i onoterade bolag

Många svenskar sparar i aktier och fonder på börsen, men få investerar i onoterade tillväxtbolag – trots att det är där den stora potentiella värdeutvecklingen finns.
Nu gör crowdfundingplattformen Pepins det lättare för allmänheten att kunna ta en del av den här kakan.

Sveriges största handelsplats för onoterade aktier – handla här

Svenskar är ett aktiesparande folk, men majoriteten placerar sina pengar på börsen snarare än i onoterade tillväxtbolag.

– Det är ofta en bra investering, men problemet är att den största värdetillväxten i företaget har skett redan innan det sätts på börsen, säger Carl Johan Högbom, kvalitetsansvarig på Pepins och tidigare vd på Stockholmsbörsen.

– Dessutom noteras företag senare och senare i sin utveckling, om de ens introduceras. Det här innebär att det är de stora riskkapitalbolagen som tar del av den största värdetillväxten, medan allmänheten får en chans först när de största vinsterna redan är hemtagna.

 För tittar man historiskt är det de onoterade tillväxtbolagen som har stått för den största avkastningen till ägarna över tid. Att investera i ett sådant bolag innebär självklart en risk, men för dem som går in med pengar i det här skedet finns det samtidigt en stor ekonomisk tillväxtpotential.

– Tyvärr har det hittills varit svårt för privatpersoner att ta del av den här möjligheten eftersom det har krävts så mycket kapital för att gå in i en investering. Har man dessutom velat vara riskmedveten och fördela sitt kapital på olika bolag i olika branscher har det i princip varit omöjligt att investera i det här segmentet.

 För att avhjälpa det problemet erbjuder Pepins sedan två år privatpersoner aktiebaserad crowdfunding där man kan investera så lite som 500 kronor per företag. Och förutom att investeraren kan göra en bra affär finns via den här typen av placering en möjlighet att göra verklig nytta.

– När du blir delägare i ett företag i det här skedet gör du och dina pengar stor skillnad. När företagen får in hundratals nya aktieägare får de samtidigt hundratals ambassadörer som fungerar som marknadsföringskanal, som kan bidra med tid och kunskap och därmed hjälpa både företaget och sin investering. Det blir ”smart money”, inte bara en påse pengar.

 Men det är inte bara vid emissionen det finns möjlighet att köpa aktier i de bolag som Pepins samarbetar med.

– Efter emissionen erbjuder vi handel i dessa onoterade aktier, något vi var först i världen med. Det gör att du som investerare inte sitter inlåst med din investering på obestämd tid. Dessutom erbjuder vi många av de förmånliga villkor som de professionella investerarna kräver, till exempel aktieägaravtal och preferensaktier.

 Som vid alla investeringar gäller det självklart att ha koll på riskerna även när du går in som delägare i onoterade bolag.

– Det går inte att säga vilka som kommer att lyckas på lång sikt, därför rekommenderar vi att man sprider sitt ägande och hellre investerar mindre poster i flera bolag än mycket i ett. En förnuftig strategi kan vara att bygga en portfölj på 10-20 bolag och att ha en investeringshorisont om minst fem år.

– Då ökar chansen till en bra affär och det här kan bli en bra grund för ett långsiktigt sparande. 

 Investera i lovande onoterade bolag – läs mer

 Fakta: Pepins

  • Lanserades våren 2016
  • Har hittills hjälpt cirka 25 företag som har fått 25 000 nya delägare och mer än 800 miljoner kronor i tillväxtkapital. Erbjuder aktiebaserad crowdfunding och handel i onoterade aktier.
  •  Styrelseordförande: Peter Norman, tidigare finansmarknadsminister och direktör på Sveriges Riksbank
  • Vd: Julia Reuszner, tidigare investment director inom riskkapitalbranschen (tio år) och på ledande positioner inom e-handel (sex år)

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pepins och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer