ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Pepins

Därför måste fler kvinnor äga aktier

Ett jämställt samhälle kräver ett jämställt ägande. 
Men trots att Sverige gärna vill ses som ett föregångsland är det hela sju gånger fler män än kvinnor som äger aktier i snabbväxande bolag med hög potential.
– Ägande är makt, därför måste fler kvinnor äga aktier. Som det är nu är det för bedrövligt, säger Julia Reuszner, vd för crowdfundingplattformen Pepins.

Investera i onoterade bolag – läs mer

 Att kvinnor äger betydligt färre aktier än män ger upphov till två stora samhällsproblem.

– För det första skapar det en privatekonomisk snedfördelning, säger Julia Reuszner.

– De kvinnor som sparar långsiktigt med för låg risk går miste om den större avkastningspotentialen som kommer med investeringar med högre risk, i synnerhet då unga tillväxtbolag som ännu inte har introducerats på börsen. Det bidrar till att kvinnor har sämre ekonomiska förutsättningar än män.

 För det andra innebär ett snedfördelat ägande en sned fördelning av makt och inflytande. Och det gäller inte bara kvinnor utan alla underrepresenterade grupper i samhället.

– En ägare är någon som är med och påverkar, som tillsätter styrelse och röstar på bolagsstämman. Genom sin investering är ägaren i slutändan med och bestämmer vilka företag som ska få kapital och därmed förutsättningar att växa och lyckas.

 Problemet är bara att människor i allmänhet tenderar att välja väldigt snävt.

– Det är mänskligt att vara mer benägen att lita på och investera i någon som man liknar och kan identifiera sig med, men det skapar problem eftersom företag med kvinnor och andra underrepresenterade grupper i ledningen därmed får svårare att få kapital.

 Flera olika studier visar att traditionella rikskapitalister utgörs av en liten homogen grupp män som gärna investerar i manliga affärsidéer och entreprenörer och att övriga företag har betydligt svårare att få del av kapitalet.
Enligt en granskning gjord av Di Digital i början av 2018 gjordes under 2017 569 investeringar i svenska techbolag som regisrerats i databasen Nordic Tech List. Av dessa gick 82 procent till bolag med enbart manliga grundare. 

 Det i sin tur leder till att att det blir svårare för kvinnor att bygga bolag och skapa tillväxt, inte för att de är sämre utan för att de är annorlunda än de företag som riskkapitalets män är vana vid. Samtidigt har Boston Consulting Group nyligen gjort en undersökning som visade att varje investerad dollar i en kvinnlig entreprenör gav större ROI än motsvarande dollar investerad i en manlig entreprenör.

– Så trots att de är lika bra entreprenörer har kvinnors företag svårare att växa eftersom de har svårare att få traditionellt kapital. Därför behövs ett bredare aktieägande, både av kvinnor och andra underrepresenterade grupper.

Bli medlem i Pepins och handla i onoterade aktier

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pepins och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer