Innehåll från PandoxAnnons

Lönsamma investeringar ger gröna hotellfastigheter

Caroline Tivéus är hållbarhetsdirektör på Pandox som just nu gör en stor hållbarhetssatsning för att gröncertifiera sina fastigheter.
Caroline Tivéus är hållbarhetsdirektör på Pandox som just nu gör en stor hållbarhetssatsning för att gröncertifiera sina fastigheter.

Fastighets- och byggsektorn står för 36 procent av den totala energikonsumtionen globalt, och 40 procent av de globala koldioxidutsläppen. Här finns alltså stora insatser att göra, och det ledande hotellfastighetsbolaget Pandox vill gå i bräschen. 

Under sista kvartalet 2019 rullade Pandox ut ett grönt investeringsprogram som omfattar åtta miljoner euro. Dessa investeringar är öronmärkta för att omvandla tolv av Pandox fastigheter i egen drift till gröna fastigheter i ett pilotprojekt. 

– Vi gör djupanalyser för varje fastighet i vår egen drift och identifierar byggnadernas förutsättningar och utmaningar för att ta fram relevanta mål. Dessa analyser har sedan landat i ett övergripande mål som syftar till att minska elförbrukningen med 35 procent, gasförbrukningen med 25 procent och vattenförbrukningen med 20 procent, allt innan 2023, säger Caroline Tivéus, hållbarhetsdirektör på Pandox. 

20 procent avkastning

Pilotprojektet förväntas att generera en avkastning på 20 procent, vilket tydligt visar att hållbarhetssatsningar faktiskt ger positiva effekter även ekonomiskt. 

– Många ser fortfarande hållbarhet som en kostnad, men vårt projekt visar tydligt att gröna insatser bidrar till affären. Detta blev särskilt märkbart i samband med att coronapandemin drog igång. Vi hann påbörja arbetet i slutet av 2019 och installera tillräckligt med teknik på vissa hotell för att kunna se direkta effekter på kostnadssidan, säger Caroline Tivéus. 

Lösningen ligger i så kallade Building Management Systems, BMS, vilket innebär smarta centralsystem och undermätare som samlar in data om fastighetsdriften. I realtid visas var i fastigheten förbrukningen är som störst, och varför. Genom systemet tillåts Pandox göra direkta anpassningar efter faktiska behov, som att kontrollerat stänga ner våningsplan där inga gäster bor eller upptäcka vattenläckor som annars kostar stora summor och genererar stora skador.

– Det här ger möjligheten att även arbeta proaktivt, göra prognoser på hur förbrukningen kommer se ut framöver och sätta mål, säger Caroline Tivéus. 

Dessa gröna insatser kan kopplas till flera av FN:s globala hållbarhetsmål. Framför allt mål 13 som handlar om att bekämpa klimatförändringarna, men även mål 6.4 som syftar till att effektivisera vattenanvändning och säker vattenförsörjning.

Målet: samtliga 156 fastigheter ska miljöcertifieras

Tanken är att på sikt plocka med sig lärdomar från pilotprojektet och implementera de positiva effekterna i fler fastigheter i Pandox bestånd, även de fastigheter där Pandox inte själva sköter driften. Målsättningen är att få till gröna avtal med hotelloperatörerna där båda parter delar på besparingarna.

Pandox långsiktiga mål är att miljöcertifiera samtliga 156 fastigheter i enlighet med BREEAM. Just nu är bolaget i full färd att certifiera hotellen som är del i det gröna investeringsprogrammet.

– Nyckeln till ett lyckat hållbarhetsarbete är att vara datadriven, ha förståelse för affären, kunna prioritera och paketera kommunikationen så att olika intressenter förstår dess affärsvärde. På så sätt blir det lättare att få gehör för hållbarhet i ledningsgruppen och styrelsen som resulterar i ett ökat fokus för dessa frågor i organisationen, säger Caroline Tivéus och fortsätter: 

– Långsiktigt tror jag att gröna fastigheter kommer bli ett hygienkrav, och trenden går mot att fler arbetar med hållbarhet affärsintegrerat. Det känns otroligt spännande att vara en del i utvecklingen framåt.

Fakta om Pandox

Pandox AB är ett ledande hotellfastighetsbolag som äger och hyr ut hotellfastigheter till ledande hotelloperatörer. Totalt äger Pandox 156 hotell med totalt 35 000 rum i 15 länder. Målet med hållbarhetsarbetet är att skapa resurseffektiva fastigheter som minskar Pandox klimatavtryck samtidigt som företaget växer.

Vill du läsa mer om Pandox hållbarhetsarbete? Tryck här

 

Mer från Pandox

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pandox och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?