ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Öresundskraft

StadshubbsAlliansen – skapar förutsättningar för att lyckas med det digitala samhället

Under 2017 tog Öresundskraft initiativet till StadshubbsAlliansen som samlar stadsnäten i en ny gemensam digital infrastruktur för det smarta och hållbara samhället. Allt fler stadsnät, kommuner och regioner går med. I dag finns medlemmarna från Skåne i söder till Kiruna i norr. StadshubbsAlliansen börjar därmed bli en gemensam rikstäckande infrastruktur för IoT/Sakernas Internet.

–”Öresundskraft utvecklade konceptet och etablerade den första Stadshubben i Helsingborg i början av 2017. Att komplettera fibernätet med en öppen lösning för Internet of Things var ett naturligt steg för oss som Stadsnät, berättar Bo Lindberg som är chef för Kommunikationslösningar på Öresundskraft, och fortsätter; Men även om den öppna affärsmodellen är densamma så är affärslogiken annorlunda och förutsätter skalningseffekter. Det handlar om betydligt fler och mindre ekonomiska transaktioner än i Stadsnäten, vilket kräver samverkan och förmågan att dela resurser på ett smart sätt men samtidigt värna om den lokala nyttan och tillvarata stadsnätens styrka.

En Stadshubb är en öppen lokal basinfrastruktur för Internet of Things
Johan Nyström är ansvarig för StadshubbsAlliansen hos Öresundskraft och berättar:

–”En Stadshubb är en lokal, geografiskt avgränsad, LoRaWANTM-baserad infrastruktur som möjliggör kommunikation med olika sensorer och styrdon. En lokal Stadshubb är i regel ett lokalt öppet Stadsnät. Genom StadshubbsAlliansen skapar vi tillsammans en svensk infrastrukturstandard för IoT. På så sätt skapar varje Stadshubb förutsättningar för digitalisering och det smarta samhället. 

Många Stadshubbar men en gemensam teknisk och affärsmässig plattform ger unika fördelar

Ambitionen är att Stadsnäten tillsammans skapar en gemensam infrastruktur och en nationell modell för att möjliggöra enklare och mer effektiv digitalisering av samhället. Varje medlem i StadshubbsAlliansen är en egen regional Stadshubb men som drar nytta av att tillhöra alliansen.

Förutom de självklara fördelarna med att vi delar kostnaden för plattformen, så finns t.ex. gemensamma forum för erfarenhetsutbyte och utveckling. En stor fördel med StadshubbsAlliansens gemensamma lösning är att vi fungerar som ett rikstäckande nät, det vill säga en sensor som kopplas upp i en Stadshubb kommer även att fungera i en annan Stadshubb. Genom internationella roamingsamarbeten är Stadshubbarna även en del av en global infrastruktur. En nationell eller internationell kund kan därmed se alliansen som en gemensam aktör vilket så klart gör den mycket mer intressant för nationella företag inom t.ex. transport & logistik. På samma sätt är Stadshubbarnas starka lokala förankring i kombination med en gemensam teknisk lösning och affärsmodell en mycket intressant kombination för olika tjänsteleverantörer av LoRaWANTM-baserade IoT-tjänster. Stadshubbarna tillhandahåller en infrastruktur som ger nya såväl som befintliga tjänsteleverantörer möjlighet att utveckla nya affärer och erbjudande. 

Vilka är Stadshubbarnas viktigaste kunder?
Egentligen alla. I första läget ser vi kommun och samhälle som de största nyttoägarna. Samtliga befintliga, ofta kommunala, infrastrukturer, såsom energi, väg, vatten, avlopp och renhållning har stora potentialer i att effektiviseras och utvecklas genom tekniken. Men vi ser även att verksamheter inom vård och omsorg kan dra nytta av den infrastruktur som en Stadshubb erbjuder. Näringslivet t.ex. fastighetsägare ser möjligheter att effektivisera sin verksamhet och samtidigt erbjuda en bättre tjänst till sin hyresgäst.

Fakta
Vi är 400 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster för resurseffektiv energianvändning och robust digital kommunikation, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”Energi för en bättre värld. Kraft för regionen”. oresundskraft.se

Vill du veta mer om Stadshubben, StadshubbsAlliansen, IoT och LoRa-teknik? Besök stadshubbsalliansen.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öresundskraft och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer