1515
Innehåll från ÖhmanAnnons

Därför ska du krydda din aktieportfölj med småbolag

Erik Nilsson är ansvarig för tillgångsallokering på Öhman Fonder.
Erik Nilsson är ansvarig för tillgångsallokering på Öhman Fonder.

Efter ett drygt år av pandemi börjar konjunkturen att se riktigt stark ut igen. Erik Nilsson och Ylwa Häggström på Öhman Fonder förklarar varför det ofta är bra att krydda sin aktieportfölj med småbolag.

Läs mer om Öhman Fonders kapitalförvaltning för privatpersoner här.

En långsiktig placering kräver en välbalanserad portfölj, och en välbalanserad portfölj kräver bevakning av marknaden. Efter drygt ett år med pandemi skulle många kunna vara nervösa för just det makroekonomiska läget, men i ett samtal mellan Erik Nilsson, ansvarig för tillgångsallokering på Öhman Fonder, och Ylwa Häggström, en av fem förvaltare av Öhman Fonders globala aktiefonder, hörs inga sådana tongångar.

– Öhman Fonder har en positiv syn på konjunkturen nu och självklart kan det bli temporära bakslag, till exempel när regioner stänger ner på grund av Delta-varianten. Men vi har vaccin, vi har engagerade centralbanker och någonstans ser vi nog alla ljuset i tunneln, konstaterar Erik Nilsson.

Han får medhåll av Ylwa Häggström.

– Även om det blossar upp kluster av covid-19 här och där är det betydligt färre som dör, och jag tycker att konjunkturen känns otroligt stark. Det som möjligtvis oroar mig är fraktproblematiken vi ser nu som kan skapa hack i kurvan för vissa bolag, men det kan å andra sidan skapa köpläge i långsiktigt bra aktier.

Möjlighet att växa på ett annat sätt

Ett av de tillgångsslag som Ylwa Häggström och Erik Nilsson tror riktigt mycket på i det här läget är småbolag.

– Småbolag är ofta mer renodlade än större bolag, så när de väl får fart på efterfrågan blir utväxlingen stor. Sen innebär den här renodlingen självklart en högre risk, och varje enskilt småbolag kommer inte att gå bra, men när konjunkturen ser ut som den gör nu gynnas småföretag som kollektiv, säger Ylwa Häggström.

Ylwa Häggström, förvaltare av Öhman Fonders globala aktiefonder, tror mycket på småbolag i nuläget.
Ylwa Häggström, förvaltare av Öhman Fonders globala aktiefonder, tror mycket på småbolag i nuläget.

Samma sak menar Erik Nilsson.

– Jag håller med Ylwa, och dessutom vet vi att småbolag har möjlighet att växa på ett annat sätt än vad stora bolag kan. Det motiverar att du faktiskt ska ha en skvätt småbolag i en välbalanserad aktieportfölj eftersom det ökar din potentiella tillväxt över tid, och den långsiktigheten ska man alltid eftersträva.

På samma kontor sitter de kollegor som hjälper Öhman Fonders privatkunder med kapitalförvaltning, och de för ofta samtal vid kaffemaskinen om vilka tillgångsslag som passar olika investerare. Just den här närheten mellan förvaltarna och de kundansvariga ser både Ylwa Häggström och Erik Nilsson som en stor fördel med just Öhman Fonders kapitalförvaltning för privatpersoner.

– Eftersom vi har väldigt nära kontakt med varandra kan kunden alltid genom sin kontaktperson få höra hur vi experter ser på olika tillgångsslag eller händelser, något jag tror är i princip omöjligt hos många av våra konkurrenter, säger Erik Nilsson.

– Vi har bara ett kontor och våra kollegor på Private Clients kan alltid ställa frågor så vi kan förtydliga det som kunden vill veta mer om. Det innebär att kunden kommer mycket närmare förvaltningen än på andra ställen och att det blir en större transparens som kunderna upplever som mycket värdefullt, säger Ylwa Häggström.

Läs mer om Öhman Fonders kapitalförvaltning för privatpersoner här.

 

 

Mer från Öhman

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?