1515
Annons
Innehåll från Odin FonderAnnons

Det är svårt att bygga bolagskultur virtuellt

Kontoret är en effektiv plats för lärande, nätverkande och idéutbyte. Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet, är inte orolig för någon nära förestående kontorsdöd. 

Innan pandemin gjorde Kungsleden, nu uppköpt av Castellum som är ett innehav i ODIN Fastighet, en undersökning som visade att av de som hade möjlighet att arbeta hemifrån valde 30 procent att göra det en dag i veckan. Kungsledens uppskattning är att efter pandemin kommer 60 procent av de som kan arbeta hemifrån att göra det upp till två dagar i veckan. Om denna förändring skulle ske med en gång skulle det innebära en överkapacitet på kontorsmarknaden på runt 15 procent, vilket inte ter sig sannolikt. Mer troligt är att det är en process som kommer att ta flera år.

– Den ökade digitaliseringen som pandemin har bidragit till är här för att stanna, men vi kommer alltid att ha ett behov av att ses fysiskt. Kontoren kommer att bli mer av en mötesplats där arbetsgivaren måste göra kontorsytan attraktiv så att de anställda vill komma in på kontoret. Vi har även en bra tillväxt i ekonomin som gör att flera bolag expanderar och behöver större ytor. Någon kontorsdöd behöver vi inte oroa oss för, säger Nils Hast.

Video: Framtidsutsikterna i fastighetssegmentet – med Nils Hast och Diös vd Knut Rost 

En bolagskultur bygger man genom att träffas

Kontoret är en effektiv plats för lärande, nätverkande och idéutbyte. Yngre medarbetare behöver vägledning av mer seniora personer för att utvecklas. När ODIN köper nya bolag tittar de mycket på bolagskulturen i företaget, och om de anställda inte ses fysiskt blir det svårt att bygga en bra bolagskultur. 

– Det finns ett samband mellan en stark bolagskultur och lönsamhet. Människor är sociala varelser, vi tycker om att vara tillsammans och den virtuella världen har svårt att ersätta det. För att driva och utveckla en verksamhet behövs ett sammanhang och vi kommer att behöva ses för att skapa och driva affären, säger Nils Hast.

Under många år har ytan per anställd gått ner. Detta är alltså inget nytt och något som kontorsbolagen kunnat anpassa sig till väl. Trots detta har det varit svårt för företag att hitta kontor att hyra i Stockholms city och en av anledningarna till att hyrorna har kunnat stiga så mycket de senaste åren. Även om många har flyttat till mindre orter kommer storstäderna alltid att vara attraktiva i ett längre perspektiv. Städer har genom historien alltid varit drivare för tillväxt.

Video: ODIN Fastighet på 3 minuter med Nils Hast 

Om ODIN Fastighet

ODIN Fastighet investerar i börsnoterade nordiska fastighetsbolag inom alla fastighetssegment. Vi föredrar bolag som över tid uppvisat god tillväxt och avkastning på kapital i kombination med låg finansiell risk och med framtida god tillväxtpotential. ODIN försöker hitta bolag till ett attraktiv pris och komponera dem till en portfölj som balanserar risk och ger god avkastning över tid. 

Förvaltare: Nils Hast

Avkastning: 48,78% i år (1 jan-31 okt 2021) och 18,22% årligen sedan starten 24 augusti 2000

Läs mer på ODINs hemsida 

Mer från Odin Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?