ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Nvidia och Nextron

AI

AI i fokus på Nvidias AI Innovation Day: ”Kommer finnas överallt"

Antalet människor och företag som får upp ögonen för artificiell intelligens ökar i rask takt. Många olika smidiga lösningar väntas förändra stora delar av industrin, något som var tydligt under Nvidia och Nextrons AI Innovation Day tidigare i november.

I så gott som alla branscher kan många arbetsområden starkt förbättras och effektiviseras tack vare AI. Under november månad anordnade Nvidia ett event i Stockholm gällande ämnet, med ett stort fokus på vad den digitala framtiden har att erbjuda. 

En av många talare var Sara Mazur, ordförande för Wallenbergs stora AI-satsning WASP. Enligt henne kommer AI vara ett av de allra viktigaste områdena och vara nyckelteknologin liksom säkerheten framöver.

– Vi är verkligen i en superintressant period just nu, där industrier utvecklas för att kunna konkurrera i framtiden. Fortsättningsvis kommer företag behöva vara innovativa, annars kommer de inte klara av det nya trendskiftet. Där det kan appliceras behöver det också göra det.

Kommer finnas överallt

Sara Mazur var också övertygad om att AI kommer finnas överallt, och räknade upp sjukvård, finansiella bolag, transport, media och telecom som exempel. Parallellt med att AI beräknas existera i många branscher belyste hon också den vanliga frågan – om automatisering kan ta över befintliga jobb, och således avskeda anställda.

– Det är mycket fokus på det. Det mest attraktiva området som AI innebär är att vi kan utveckla och förbättra befintliga processer, ändra hur vi samverkar med kunder, och utveckla nya produkter och serviceområden. Att sänka kostnaderna på personal kommer först på fjärdeplats. 

Hon nämnde också att samtidigt som AI beräknas vara ett stort industriellt genombrott finns också många utmaningar att stå i. En av dem handlar om att attrahera talanger inom området och bibehålla de på arbetsplatserna. Sara Mazur ifrågasatte om Sverige har all kompetens som behövs för att bli framgångsrikt och konkurrenskraftigt, något hon menade att vi förmodligen inte har.

– Jag brukar dock exemplifiera detta med när Sveriges U21 vann guld i fotboll 2015. Det var ytterst få superstjärnor i laget, men just som lag var de väldigt framgångsrika. Det kommer ske nu också; svenskar är nämligen väldigt bra på att samarbeta.

Femdubblad internetförbrukning

Pontus de Laval, Senior Advisor på SAAB, instämde med att AI är nästa stora globala transformation. Han berättade att det varit startskottet för att SAAB därför inlett omfattande samarbeten med flera universitet runtom i världen.

– Samarbetet har varit fokuserat på svenska universitet primärt, men nu växer vi vidare. Vi kommer finnas i Finland, Singapore och även på USA:s många universitet med fokus på artificiell intelligens.

Vidare nämner han att många av SAABs produktområden kommer inneha AI med allt från flyg till försvarsfordon, med visionen att förbättra försvaret. En annan vision var att förverkliga möjligheten för självkörande flyg. 

Ytterligare en del som kommer förändras tack vare AI:s intåg väntas bli den mobila datatrafiken, i samband med att 5G, femte generationens mobilnät, också introduceras. Jörgen Gustafsson, Deputy Research Director på Ericsson Research, menar att vi vid 2024 kommer ha femdubblat vår internetförbrukning och att hela 40 procent då kommer ha tillgång till 5G. 

– Jag tror att gemene man kommer fånga upp det mycket snabbare än både 3- och 4G. 5G liksom AI kommer ändra sättet vi ser på business.

AI – inga svårigheter

En vanlig och ofta förekommande missuppfattning med AI, utöver det som Sara Mazur berörde, är att det är komplicerat. Det menade en av dagens talare, Lasse Sandstone, Sales Manager for AI and GPU Solutions på Nextron.

– Alla vet vad AI är och vad det kan göra för ens företag, men många anser att det är för komplicerat och undviker det. Det är tämligen enkelt att börja arbeta med AI. Nvidia har till exempel många olika produkter för olika tillämpningsområden, optimala för AI-training och inference. 

På marknaden finns gott om kompetens tillgänglig för AI, och det blir således lätt att genomföra. Det kan göra nytta och går att ta i bruk hos både små och stora koncerner, menade han. 

– Vi på Nextron kan egentligen alltid hjälpa till. Vår primära kompetens är kring hårdvara, men behöver kunden mer konsultation kan vi självklart göra det tillsammans med våra partners. Den biten kan vi också.

– Som en av Nordens största ledande återförsäljare inom området är vi övertygade om att vi kan hjälpa kunden att få en snabb resa in i AI-världen.

För mer information om Nvidias AI lösningar och för att få en inbjudan till Nextrons frukostseminarie i Januari hänvisar Nextron till www.nextron.se/frukostseminarium

Artikeln är producerad av Nvidia och Nextron och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer