1515
Annons
Innehåll från NOWOAnnons

Glöm pensionspyramiden – här är den nya symbolen som ska hjälpa dig att säkra pensionen

Den klassiska pensionspyramiden risker att invagga människor i falsk trygghet, menar fintechbolaget NOWO:s vd Rutger Selin. För att fler svenskar ska förstå vikten av ett privat pensionssparande vill han byta ut pyramiden mot en rektangel.

Så fungerar NOWO 

 I dag hoppas många på att få runt 75 till 80 procent av sin slutlön i pension, men i själva verket handlar det om drygt 50 procent för de allra flesta. Pensionspyramiden, där tjänstepensionen och ditt eventuella privata sparande ses som ett litet komplement till den allmänna statliga pensionen, är därför missvisande. 

– Vi vill rita om pyramiden till en rektangel där alla delar är lika viktiga. För att pensionen ska motsvara våra förväntningar måste vi spara privat och även se till att börja spara så tidigt som möjligt. Det är då ränta-på-ränta-effekten gör sig som allra bäst, förklarar Rutger Selin som är vd för sparaktören NOWO. 

Rutger Selin är vd för NOWO.
Rutger Selin är vd för NOWO.

En snöbollseffekt

Ränta-på-ränta-effekten gör att värdet på dina investeringar kan öka, utan att du själv gör något. Det blir ett slags snöbollseffekt. Exempelvis, om du sparar 1 000 kronor per månad och får 8 procent avkastning per år i 30 år kommer du att vara uppe i nästan 1, 5 miljoner kronor, alltså nästan fyra gånger så mycket som du skulle ha sparat på ett bankkonto utan avkastning eller ränta. 

– Därför är det bättre att börja spara tio kronor om dagen från det att du är 25, än att tänka att du ska börja spara 100 kronor om dagen som 55- plussare. Med det sagt är det såklart aldrig för sent att börja spara – och det finns inte heller något som säger att du ska sluta spara bara för att du fyller 65. Du kommer ju med högsta sannolikhet leva ytterligare 30 år, säger Rutger Selin. 

Fondspara på varje köp

För att hjälpa fler att börja spara så tidigt som möjligt i livet har NOWO, via sin mobila sparplattform, utvecklat en rad olika innovativa mikrosparsätt. Exempelvis kan du sätta upp ett Dagspar och spara en liten summa varje dag. 

Sedan augusti i år finns även sparsättet Autospar som gör att du kan spara på varje köp du gör med ditt kort.

– Om du till exempel väljer att det ska läggas på 5 procent på dina köp,

kommer en lunch för 100 kronor istället kosta 105 kronor. De fem kronorna som du betalar till dig själv kommer att investeras i NOWO-fonden där de får växa.

Så fungerar NOWO 

Nowos olika sparformer:

Autospara

Spara pengar till pensionen varje gång du handlar med ditt vanliga bankkort. För varje köp du gör läggs det på en procentsats som du bestämt och som går till ditt sparande i NOWO. Du kan enkelt ändra hur många procent du vill spara.

Spara när du handlar online

Genom att utgå från NOWO när du handlar på nätet får du pengar tillbaka från butikerna till ditt privata sparande. Du handlar och betalar som vanligt i över 1 000 nätbutiker och det enda du behöver göra är att vara medlem i NOWO.

Dagspara

Sätt upp ett automatiskt Dagspar och spara en liten summa varje dag. Du väljer själv hur mycket du tycker är rimligt att sätta undan dagligen till ditt privata sparande. Beloppet dras från ditt registrerade kort i NOWO-appen.

Snabbspara

Har du en summa över som du vill investera? Med några enkla klick kan du Snabbspara från ditt anslutna kort i NOWO-appen till ditt privata sparande. Du kan Snabbspara när du vill, allt beroende på dina egna förutsättningar för dagen.

Enkäter

Svara på Enkäter och få pengar till ditt NOWO-sparande som tack. Du får ersättning efter hur lång tid det tar att svara på enkäten. 

Bjud in en vän

Du kan tipsa dina vänner om NOWO genom att ge dem din personliga inbjudningskod. Både du och din vän blir belönade. Du som tipsar gör gott för andra och för dig själv när du sprider ordet om NOWO och att man faktiskt kan påverka sin ekonomiska situation som pensionär.

 

 

Mer från NOWO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NOWO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?