Annons
Innehåll från NOWOAnnons

Fondexperten: Därför är det viktigt att spara regelbundet i oroliga tider

Trots tuffa tider är det viktigt att tänka långsiktigt kring sin ekonomi.

Ett regelbundet sparande gynnas oavsett var konjunkturen befinner sig, menar Jan Petersson, förvaltare på Tellus Fonder:

– Eftersom man köper billigare fondandelar just nu kan det resultera i en värdeökning när börsen vänder uppåt igen, då man har fler fondandelar som ökar i värde.

Så fungerar NOWO

Det finns mängder med goda anledningar att börja spara. Den framtida pensionen, en ordentlig buffert, ökad livskvalitet och oförutsedda händelser är några av dem.

Det menar Jan Petersson, grundare av Tellus Fonder och förvaltare av NOWO Fund.

När det kommer till långsiktigt sparande talar vi ofta om aktier. Sett över de senaste 100 åren har aktiesparandet gett en genomsnittlig avkastning på drygt 7 procent om året.

– På så vis är det en oslagbar sparform. Oavsett om man är proffs eller inte är det dock väldigt svårt att tajma en topp eller botten – alltså att köpa på botten och sälja på toppen. Börsens rörelser handlar förutom om ekonomiska faktorer mycket om psykologi och mänskligt beteende, säger Jan Petersson.

Vikten vid regelbundet sparande

Det är anledningen till att allt fler har valt ett kontinuerlig sparande. På så sätt är man med både under börsens uppgångar som nedgångar.  

– Jag bedömer att vi har passerat botten och tagit igen kanske halva nedgången. Samtidigt är vi i en positiv trend i världen på så sätt att ekonomierna världen över successivt börjar öppna igen. Aktiemarknaden värderar alltid framtid, inte nutid. Den tittar ungefär ett år framåt, och då är sannolikheten ganska stor att världen rullar på hyggligt igen. Därför pekar vi hela tiden på vikten vid att ha ett regelbundet sparande, om man har möjlighet.

Det oberoende fondbolaget Tellus Fonder grundades år 2006. Företaget förvaltar fonder åt bland andra den svenska sparplattformen NOWO, vars syfte är att hjälpa sina medlemmar att långsiktigt få en bättre privatekonomi vid pensionen.

NOWO Fund för framtiden

 Just därför har man skapat NOWO Fund, en aktivt förvaltad fond som kort sagt bygger på ett enkelt och långsiktigt sparande. Sparbeloppet förs automatiskt över till medlemmens fondkonto och förvaras hos SEB.  

– Fonden kan sträcka sig från 0 till 100 procent aktier. Vi drog naturligtvis ner andelen aktier till förmån för räntebärande fonder när världen började förändras för några månader sedan. Fonden gick från en 80-procentig andel aktier till som lägst 35 procent. Sedan började vi köpa aktier igen i princip på botten, berättar Jan Petersson. 

Vad fick er att göra det?

– När regeringar och centralbanker över hela världen signalerade att de tänker göra allt som står i deras makt för att rädda livskraftiga företag. Vi såg samma sak hända under finanskrisen 2009 och det blev startskottet på en långvarig uppgång. 

Jan Petersson menar att det här mönstret talar för att sparare ska ha is i magen och en lång sparhorisont i sikte, trots turbulenta tider:

– Därför bör man satsa på ett långsiktigt, kontinuerligt sparande – och att inte bli ”carried away” av vare sig snabba upp- eller nedgångar. 

Med den här kalkylatorn skapad av ekonomi-och bostadssajten Ekonomifokus kan du enkelt räkna ut vad ränta på ränta-effekten gör för ditt sparande: https://www.ekonomifokus.se/ranta-pa-ranta 

Ladda ner NOWO-appen och läs mer om olika sätt att spara 

Appstore

Google Play

Alla investeringar är förenade med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För det fall Du önskar investera i fonden/någon av våra fonder finns information i form av Faktablad och Informationsbroschyr att tillgå på vår hemsida: www.tellusfonder.se.

Mer från NOWO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NOWO och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?