1515
Innehåll från NOWOAnnons

Därför får många svenskar dålig pension – trots ett långt yrkesliv

Att pensionen inte motsvarar folks förväntan är ett stort samhällsproblem.

Det menar Rutger Selin, vd för NOWO.

– I Sverige har vi fortfarande fattigpensionärer, trots att de har arbetat heltid i 40 år, säger han.

Så fungerar NOWO 

Enligt statistik från Pensionsmyndigheten (2018) går svensken i pension vid en ålder av 64,6 år. Samtidigt är summan som vi ska leva på som pensionärer inte särskilt imponerande. Den genomsnittliga allmänna pensionen hamnade i januari på 13 000 kronor, före skatt. Kvinnors pension är ännu lägre: 11 600 kronor/månad.

Det innebär att välfärdslandet Sverige år 2020 i praktiken har mängder med pensionärer som hamnar under EU:s gräns för relativ fattigdom. I Sverige skulle fattigdomsgränsen landa på 12 300 kronor, efter skatt.

Problemet: Låga pensioner

Rutger Selin är vd för sparplattformen NOWO, vars mål är att hjälpa sina medlemmar att långsiktigt få en bättre privatekonomi. Han menar att de här siffrorna pekar på ett problem som både visar att våra beslutsfattare har gjort för lite, och att yrkesverksamma tenderar att blunda för länge för faktum.

– Våra låga pensioner är ett samhällsproblem som verkligen behöver belysas. Även om många läser kvällstidningarnas löpsedlar om pensionerna, stoppar de flesta huvudet i sanden och hoppas att allt kommer att lösa sig. Ända fram till pensionsåldern, när många får panik och blir förskräckta när de inser hur liten pensionen kommer att bli, säger Rutger Selin.

Han får stöd bland annat av flera rapport från LO:s utredare. I ”Vad får en arbetare i pension?” från 2015 slås fast att medlemmar som har arbetat heltid i nästan 45 år får en pension som motsvaras av mindre än 60 procent av den tidigare inkomsten. 

I LO-rapporten ”Vem jobbar till 67?” från samma år granskas också den faktiska pensionsåldern för förbundets medlemmar: 63,8 år. Den som tar ut pensionen före 67-årsdagen förlorar 7-8 procent av inkomsten per år.

Lösningen: Ett långsiktigt sparande

Rutger Selin på NOWO hävdar att många svenskar fortfarande lever i tron att pensionen kommer att motsvara 75 procent av slutlönen. Så är mycket sällan fallet.  

– Gapet mellan förväntan och det faktiska utfallet skapar både stor frustration och irritation för många människor. Lösningen kan vara ett kontinuerligt sparande. Det handlar om att man så tidigt som möjligt kommer igång med att spara långsiktigt.

– Ett sätt är att använda sig av NOWO:s Dagspar. Börja med att sätta av 20 kronor om dagen. Du är igång på fem minuter, säger Rutger Selin. 

Ladda ner NOWO-appen och läs mer om olika sätt att spara

Appstore 

Google Play

Alla investeringar är förenade med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För det fall Du önskar investera i fonden/någon av våra fonder finns information i form av Faktablad och Informationsbroschyr att tillgå på vår hemsida: www.tellusfonder.se.

 

Mer från NOWO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NOWO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?